BiH
0

Sarajevo: Voda za piće je zdravstveno ispravna u poplavljenim područjima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog obilnih padavina tokom proteklih dana došlo je do izljevanja podzemnih voda u općinama Novi Grad i Ilidža, ali nema bojazni da je kvalitet vode za piće pogoršan, tvrde u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Iz ovog preduzeća ističu kako provjeru zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog snabdjevanja redovno vrše nadležne službe Vodovoda i kanalizacija (ViK) te Zavod za javno zdravstvo KS.

"Na području koja su često izložena poplavama do sada nikada nismo imali pogoršanje kvaliteta vode. Sve analize urađene do sada, uz preventivne mjere koje u ovakvim slučajevima poduzima naše preduzeće, ukazuju da je voda za piće zdravstveno ispravna", navode iz ViK-a.

S obzirom da su se u sredstvima javnog informisanja pojavila upozorenja građanima da na poplavljenom području vodu prokuhavaju 10 minuta prije upotrebe, iz ViK-a ističu kako smatraju da to nije neophodno.

"Smatramo da prokuhavanje vode nije neophodno ali da kao mjera predostrožnosti daje građanima dodatnu sigurnost", poručili su iz Vodovoda i kanalizacija Sarajevo.