BiH
0

Sarajevo: Veoma slab odziv na proteste penzionera

FENA
Samo nekoliko desetaka ljudi okupilo se danas ispred centra Skenderija na protestnom skupu koji je organiziralo Udruženje "Spokojna starost" zbog odnosa vlasti prema penzionerima.

Ovaj skup je trebao biti centralni, a Udruženje "Spokojna starost" planiralo je da se u isto vrijeme, u 12.00 sati, penzioneri okupe pred svim općinskim zgradama. Broj demonstranata bio bi i manji da se penzionerima nisu priključili aktivisti organizacija Front, Revolt i Dosta!

Predsjednik ovog udruženja Alojz Knezović priznao je da je zajedno s njim iz Tuzle stiglo više mladih nego starih, ali da su protesti i zakazani zbog mladih, jer je vlast penzionerima "ukrala starost".

"Mladi moraju shvatiti da su svoja prava ostvarili samo oni koji su se borili za njih", kazao je Knezović.

On je naveo da vlast uvijek pred izbore olako donosi socijalne zakone, koje kasnije ne poštuje. Jedan od primjera je i federalni zakon kojim je predviđeno da 20 posto sredstava od privatizacije ide za konsolidaciju penzionog fonda. Taj se zakon, međutim, ne poštuje.

Knezović je upozorio da se broj penzionera u FBiH abnomarlno povećava svake godine za 20 posto, jer je bivšim pripadnicima Armije RBiH uračunato u staž vrijeme provedeno u ARBiH za vrijeme rata, te će takav priliv srušiti penzioni fond.

On je, također, upozorio da niko ne kontrolira isplate plaća, koje se nominalno često isplaćuju u minimalnom iznosu, dok se stvarni iznos daje "ispod stola".

Istaknuvši kako je posljednje povećanje penzija u Federaciji BiH za 2,5 posto poniženje za penzionere, Knezović je najavio nastavak protesta sve dok penzioneri ne dobiju penzije kakve zaslužuju.

Aktivistica Udruženja "Spokojna starost" Derviša Jelečić kazala je da Udruženje penzionera spava i da od rata ništa nije uradilo, iako ima sredstva od općina i donacija. Dodala je kako je Udruženje penzionera sabotiralo današnji skup, te da je njima cilj jedino da zadrže svoje pozicije.

Nakon okupljanja ispred Skenderije, dvadesetak demonstranata je nastavilo proteste šetnjom ulicama centra Sarajeva do zgrade gdje su smještena sjedišta političkih stranaka u Titovoj ulici.