BiH
0

Sarajevo: Vanredna sjednica Doma naroda o federalnom budžetu

FENA
U Sarajevu je u toku vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se očekuje izjašnjavanje delegata o Prijedlogu budžeta FBiH, upućenom u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Nova Federalna vlada predložila je da ovogodišnji budžet iznosi 1.459.644.600 KM. Prošlogodišnji je bio 1.139.601.719 KM.

Predloženi budžet za 2007. je proteklog petka odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Ako ga Dom naroda odobri danas u istom tekstu, može odmah postati operativan. Nezvanično se komentira da će tako i biti.

Mada je rok za potvrđivanje ovogodišnjeg federalnog budžeta u oba parlamentarna doma bio 31. mart, odgovorni tvrde da ovo kašnjenje neće prouzročiti nikakve štetne finansijske posljedice u Federaciji.

Proteklog petka, kada je budžet razmatrao Predstavnički dom, predstavnici Saveza demobiliziranih boraca i Saveza invalida FBiH tražili su da za ove kategorije bude osigurano više novca. Za implementaciju Zakona o demobiliziranim borcima, u prijedlogu budžeta je predviđeno 70 miliona KM, a traženo 130 miliona, dok je za primjenu zakona o neratnim invalidima odobreno 50 miliona. Potrebno je mnogo više, ističu iz Saveza invalida.

Predstavnici ovih dviju kategorija prate, kao i proteklog petka, današnju sjednicu u Parlamentu.