BiH
6

Sarajevo: Uskoro izgradnja kanalizacione mreže u Jajačkoj i ulici Amira Krupalije

Klix.ba
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
U Općini Novi Grad Sarajevo danas su potpisani ugovori za izvođenje radova na izgradnji fekalne kanalizacione mreže u Jajačkoj ulici u Švrakinom Selu i separatne kanalizacione mreže u ulici Amira Krupalije u Buča Potoku.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Semir Efendić, te Ibro Manjić i Maja Bralović - Smith, direktori građevinskih firmi "Manjo" i "Mibral", koje su odabrane za izvođače radova.

Za ove radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je više od 400.000 KM.

U Jajačkoj ulici radit će se fekalna kanalizaciona mreža u dužini od oko 750 metara nakon čega će na novoizgrađeni kanalizacioni sistem biti priključeno oko 50 domaćinstava koja trenutno koriste improviziranu kanalizacionu mrežu. Za ove radove izdvojeno je oko 270.000 KM, dok je za radove u ulici Amira Krupalije izdvojeno 134.400 KM.

Realizacijom ovih projekata, stanovnicima navedenih ulica konačno će po prvi put biti omogućeno priključenje stambenih objekata na legalni kanalizacioni sistem.

"Navedeni projekti su od velikog značaja za stanovnike ovih naselja, gdje više od deset godina postoji potreba za izgradnjom kanalizacione mreže. Kada je u pitanju izgradnja separatne kanalizacione mreže u ulici Amira Krupalije, koja će biti povezana sa ulicom Hameda Hodovića, nakon završetka primarne separatne kanalizacione mreže kroz ulicu Adema Buče stvoreni su preduslovi da se na taj recipijent može spojiti kanalizaciona mreža u ovom velikom naselju. Kroz ovaj ugovor bit će izgrađeno prvih oko 200 metara fekalne i oborinske kanalizacione mreže", izjavio je načelnik Efendić.

Dodao je da je u Jajačkoj ulici jedan dio naselja spojen na improviziranu kanalizacionu mrežu, koja prouzrokuje puno problema.

"Loša odvodnja otpadnih i oborinskih voda najčešći je uzrok pojave klizišta, a osim toga dolazi i do problema kada je u pitanju epidemiološko-zdravstvena situacija stanovništva, tako da je teško naglasiti važnost ovakvog projkta, naročito u zimskom periodu kada ti improvizirani cjevovodi ispuštaju vodu, zbog čega dolazi do poledice na saobraćajnicama", naglasio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, navedeni projekti će biti podržani od Kantonalnog ministarstva za komunalnu privredu kroz tzv. vodnu naknadu, koja se raspoređuje prema svim općinama u Kantonu Sarajevo.

Također, kada je u pitanju izgradnja kanalizacione mreže u Jajačkoj ulici, Općina Novi Grad je aplicirala kod Federalnog fonda za zaštitu okoliša, tako da se očekuje da će ovaj projekat biti finansijski podržan i od Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Predstavnici izvođača radova istakli su da će radovi početi vrlo brzo, te da će biti urađeni kvalitetno i na vrijeme.