U Vrhbosanskoj nadbiskupiji
0

Sarajevo: Upriličen svečani prijem u čast nuncija Pezzuta

FENA
U prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije Biskupska konferencija BiH organizirala je svečani prijem u čast novog apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori nadbiskupa Luigija Pezzuta.

Na primanje su došli predstavnici raznih nivoa vlasti te predstavnici diplomatskog, prosvjetnog, kulturnog i društvenog života i vojske u BiH kao i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice i predstavnici raznih crkvenih institucija.

Pozdrav nunciju Pezzutu i dobrodošlicu svima prisutnima najprije je uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izražavajući radost što ponovno u Sarajevu imaju apostolskog nuncija te ističući kako je to važno u političkom procesu evropskih integracija i izgrađivanja jednakopravnosti na svim razinama u BiH i izražavajući nadu da će državne strukture biti otvorene kako bi bio nastavljen proces implementacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Izričući dobrodošlicu nunciju Pezzutu kao nadbiskup u gradu u kojem je sjedište Apostolske nuncijature, kardinal Puljić je kazao:

"Jedno Vam sigurno obećavam – neće Vam manjkati izazova u izobilju. Nadam se da ste skupili snage da se zajedno suočavamo sa svim izazovima i u duhu vjere tražimo rješenja".

Prisutnima se obratio i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, ističući da je dolazak uzvanika njihov znak osobnog uvažavanja Svetog Oca, Svete Stolice i njegova izaslanika u BiH. U ime svih članova Biskupske konferencije izrazio je nunciju Pezzutu najsrdačniju dobrodošlicu "u našu domovinu i među članove Katoličke crkve u njoj. Kličem Vam radosno: Dobro nam došao Božji slugo, na tebe smo čekali poprilično dugo – više od sedam mjeseci, nakon što nas je – po želji Svetog Oca – napustio nezaboravni apostolski nuncij mons. D’Errico", rekao je biskup Komarica napominjući da nuncij Pezzuto, nakon 35 godina u diplomatskoj službi Svetog Oca i Svete Stolice u 11 zemalja svijeta, dolazi u svoju prvu evropsku zemlju.

Podsjećajući da Bosna i Hercegovine ima kompleksnu bolesnu sadašnjost, biskup Komarica je istaknuo da ovoj zemlji treba istinskih graditelja njene sigurne zdrave i prosperitetne budućnosti.

"Ta gradnja se mora događati na čvrstim temeljima pravde, na međusobnom poštivanju, na saradnji i solidarnosti svih sastavnica našeg društva, na promoviranju pomirenja i iskrenog oprosta, utemeljenih na istini i pravdi, na poštivanju međunarodnog prava i međunarodnih Ugovora", kazao je biskup Komarica.

Nuncij Pezzuto je svim predstavnicima kao i svim stanovnicima u BiH prenio srdačan pozdrav Njegove Svetosti koji gaji prema Bosni i Hercegovini duboko poštovanje i ljubav. Istaknuo je da papa Benedikt XVI. upućuje poseban pozdrav i sjećanje puno poštovanja svim osobama koje je obilježila patnja zbog bolnih događaja u nedavnoj prošlosti ističući da Sveta Stolica želi preko papinskog predstavnika prenijeti svima riječ podrške, nade i ohrabrenja, da bismo odlučno i ustrajno nastavili put pomirenja, građanskog saživota te materijalne i duhovne obnove zemlje i njezinih ustanova, kako bi svakom ljudskom biću bila zagarantirana jednakost i dužno poštovanje vlastitih osnovnih prava“.