BiH
49

Sarajevo: U Starom Gradu se gradi jedna od najmodernijih sala na području općine

Piše: A. B.
Osnovna škola Mula Mustafa Bašeskija uskoro će dobiti novu sportsku salu koja će biti jedna od najmodernijih na području općine Stari Grad Sarajevo, a čija vrijednost je 711.000 KM. Trenutni objekat škole je u vrlo lošem stanju i bez sadržaja koji odgovaraju novim zahtjevima škole.

Projekat izgradnje nove sale nastao je s ciljem zadovoljavanja potreba učenika, omladinskih sportskih klubova i lokalnog stanovništva za većim i kvalitetnijim prostorom u kome bi se razvijao sportski duh i fizičko zdravlje korisnika.

Novoprojektovani objekat sale sa pratećim prostorijama će se nalaziti na mjestu postojeće sale i zauzimat će dio površine sadašnjeg školskog dvorišta. Projekat predviđa gradnju prizemnog objekta s vanjskim gabaritima sale 30,56 x 17,31m i pratećih prostorija 8,52x17,22/16.36m. U sastavu će biti i fiskulturna sala kao poseban objekat i pomoćne prostorije kao što su svlačionice, kupatila, ostave za rekvizite i prostorija za profesora fizičkog vaspitanja u posebnom dijelu objekta.

Objekat predviđa veću korisnu površinu nego što sada nudi sala, a predviđene su veće i atraktivnije površine za osvjetljenje prostora koje je zamišljeno preko svjetlosnih kupola koje se mogu otvarati po potrebi i preko prozora na armirano-betonskom zidu.

Iz Općine Stari Grad navode da se nastojalo što većim brojem otvora postići adekvatno osvjetljenje unutar sale, što ne bi trebalo mnogo da utiče na energetsku efikasnost objekta. U sali je kao završna obrada poda predviđen "sportski pod" koji zadovoljava svjetske standardne savremenih sportskih podloga. Fasada objekta prati potrebe korisnika, a opet, omogućava i bolje uklapanje u okruženje radi lokalnog stanovništva. Do ulice Toromanova predviđena je završna obrada fasade fibercementnim pločama u teksturi drveta, a zid do školskog dvorišta se ne obrađuje već prilagođava namjeni slobodnog penjanja.

Ravni krov pratećih prostorija je predviđen da se ozeleni te će time objekti, ali i dvorište, dobiti malo prirodnog okruženja što dosad nije bio slučaj. Ideja o ozelenjavanju rezultat je činjenice da veći dio škole, dio gdje su učionice, ima pogled na dvorište ali i ovaj objekat. Trenutni prostor školskog dvorišta je veoma neatraktivan i ovim projektom se to nastojalo poboljšati. Iako su proširenjem objekta dimenzije dvorišta smanjene, određenim intervencijama dvorištu će se dati na značaju i atraktivnosti.

Postojeće stepenište unutar dvorišta će se izmjestiti što bliže kotlovnici i starom dijelu škole i time stvoriti dodatni korisni prostor. Planirane su površine za basket, sjedenje, slobodno penjanje i ostale aktivnosti. Završna obrada partera će pratiti funkciju dvorišta čime će samo po sebi biti zanimljivo korisnicima prostora.