BiH
0

Sarajevo: U srijedu pretres pred apelacionim sudskim vijećem u predmetu 'Čović i drugi'

FENA
Početak pretresa pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u predmetu 'Dragan Čović i drugi' zakazan je za srijedu, 21. novembra ove godine, saopćeno je danas iz ovog Suda.

Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH je 11. septembra 2007. godine donijelo odluku po žalbama na presudu sudećeg vijeća kojom je uvažilo žalbe Tužilaštva BiH i branioca prvooptuženog Dragana Čovića te ukinulo tu presudu.

Istom odlukom određeno je ponavljanje postupka pred Apelacionim vijećem.

Presudom sudećeg vijeća Dragan Čović je oglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Sudeće vijeće je prvostepenom presudom oslobodilo Dragana Čovića, Jozu Ivankovića -Lijanovića, Slavu Ivankovića - Lijanovića, Mladena Ivankovića - Lijanovića, Jerku Ivankovića - Lijanovića, Matu Tadića i Zdravka Lučića optužbi da su počinili ostala krivična djela sadržana u optužnici.

S obzirom na to da Tužilaštvo nije uložilo žalbe u odnosu na optužene Matu Tadića i Zdravka Lučića, oslobađajuća presuda sudećeg vijeća u odnosu na njih je postala pravosnažna, saopćeno je također.