BiH
15

Sarajevo: U septembru polaganje kamena temeljca za izgradnju škole na Šipu

Klix.ba
Foto: Centar.ba
Foto: Centar.ba
U Kantonu Sarajevo danas je razgovarano o izgradnji kružnog toka u sarajevskom naselju Šip te o postavljanju kamena temeljca za gradnju škole. Delegaciju središnje sarajevske Općine predvodio je predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajndažić.

Povod posjete delegacije Općine Centar Kantonu bili su razgovori o izgradnji škole i kružnog toka na Šipu jer je prethodno usaglašeno da su projekti izgradnje škole i kružnog toka na Šipu od izuzetnog značaja za oba nivoa vlasti, te da će ih zajedničkim snagama realizirati u narednom periodu.

"Realizacija projekta izgradnje kružnog toka u naselju Šip za Vladu Kantona Sarajevo je izuzetno značajna. Spremni smo finansijski podržati što hitniju realizaciju, jer ćemo time definitivno riješiti pitanje evidentnih saobraćajnih gužvi u ovom dijelu grada, ali i konačno saobraćajno povezati naselje Šip i Jukićevu ulicu koja nikada nije adekvatno uvezana u saobraćajnom smislu", naglasio je premijer Konaković, dodajući da će ovaj projekt u program rada Vlade za sljedeću godinu biti uvršten kao kapitalni projekt.

Prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Navnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Dede Pjanića, koji je također prisustvovao sastanku, za izgradnju kružnog toka na Šipu potrebno je osigurati blizu 3,3 miliona KM.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da će Općina Centar osigurati dodatna sredstva za rješavanje svih spornih imovinsko-pravnih odnosa na ovim saobraćajnicama. Na sastanku je istaknuto da su za početak izgradnje škole na Šipu, Kanton Sarajevo i Općina Centar osigurali potrebna sredstva, te da će kamen temeljac za početak gradnje biti položen u septembru ove godine.

Pored navedena dva projekta, predstavnici Općine i Kantona razgovarali su i o dječijem igralištu na Soukbunaru, te postavljanju podzemnih kontejnera na četiri lokacije na području općine Centar.

Sastanku je prisustvovao i direktor Direkcije za ceste KS Nermin Drnda.

Sastanku su prisustvovali savjetnik načelnika Mustafa Resić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, te Vedrana Remović iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, premijer Elmedin Konaković i zastupnik u kantonalnoj Skupštini Kemal Ademović.