Večeras kreću i tramvaji
0

Sarajevo: U pogonu 50 autobusa, 20 trolejbusa i minibusa

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Od ranih jutarnjih sati u Sarajevu su u funkciji autobuske linije Vijećnica - Ilidža, Vijećnica - Dobrinja te autobuske linije koje s Ilidže polaze za Hrasnicu i Rakovicu, kao i autobusi koji sa stanice Park kreću za Vogošću i Ilijaš, saopćilo je preduzeće GRAS, javni gradski prijevoznik.

U funkciji su i trolejbuske linije Dobrinja - Trg Austrije, Dobrinja - Otoka i Otoka - Trg Austrije, kao i minibuske linije Park - Jezero i Park- Bare.

U saobraćaj je uključeno dodatnih deset minibusa na relaciji Nedžarići - Vijećnica.

Tokom dana uključen je maksimalan broj vozila koji je dozvoljavala situacija na terenu - 50 autobusa, 20 trolejbusa i 20 minibusa.

Danas je nastavljena akcija čišćenja tramvajske pruge.

Svi radnici GRAS-a kojima su to redovni poslovi dozvoljavali, vojnici turskog, mađarskog i austrijskog bataljona EUFOR-a, pripadnici Oružanih snaga BiH, bataljona Vojne policije, članovi Studentskog parlamenta te jedan broj ljudi angažovanih iz Civilne zaštite bili su uključeni u akciju ručnog čišćenja snijega i leda s tramvajske pruge.

U 15.15 sati su prvi tramvaji, od 13 zatrpanih snijegom na šinama, odvučeni u garažu gdje će biti pregledani i pripremljeni za saobraćaj.

Mašina komunalnog preduzeća "Rad", koja je čistila nanose s tračnica, došla je do Dolac Malte i nastavila se kretati prema Baščaršiji.

Večeras će biti obavljena prva, probna vožnja tramvajem i ako bude sve u redu, tramvaji bi i večeras mogli primiti prve putnike na relaciji Ćengić Vila - Baščaršija.

Danas je očišćen i stavljen u funkciju terminal Ilidža.

Probleme u odvijanju javnog gradskog prijevoza i dalju stvaraju vozila parkirana duž saobraćajnica pa iz GRAS-a apeluju građanima da ne parkiraju svoja auta na trasama gradskog prijevoza, što je posebno predstavljalo problem u odvijanju trolejbuskog saobraćaja i uspostavljanju minibuskog pravca do bolnice Koševo.

Veliki broj putničkih vozila u saobraćaju značajno usporava i otežava odvijanje gradskog prijevoza. To se posebno odrazilo na prijevoz za Vogošću.

GRAS poziva građane da ne koriste svoja putnička vozila ako nije neophodno kako bi pomogli boljem funkcioniranju javnog gradskog prijevoza u ovim teškim uslovima.

U galeriji možete pogledati i kako napreduje čišćenje Titove ulice u večernjim satima.