BiH
95

Sarajevo: U planu izgradnja nebodera na Otoci, građani mogu predložiti ideje

Piše: A. B.
Na raskrsnici ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića u sarajevskom naselju Otoka planirana je gradnja nebodera uz najveću raskrsnicu u općini Novi Grad. Prijedlog je uputilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a ukoliko građani Sarajeva budu saglasni, neboder od 15 spratova će se graditi u narednom periodu.

Dvadesetčetvrtog maja 2016. godine održana je javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Regulacionog plana "Alipašin Most VII"- zona C, što je dio procedure kod donošenja regulacionih planova. Na pomenutoj lokaciji na području novogradske općine, na zahtjev Vijeća gradonačelnika Grada Sarajeva predloženo je rješenje koje podrazumijeva, pored već postojećeg objekta s istočne strane, izgradnju nebodera od 15 spratova.

Naime, prethodnim Regulacionim planom "Alipašin Most VII" iz 2011. godine, odnos stanovanja i poslovanja bio je 60 naprema 40 posto, a predloženim izmjenama Plana uspostavljen je novi odnos stanovanja i poslovanja od 80 naprema 20 posto.

S obzirom na to da bi se objekat trebao nalaziti u naselju Otoka i u neposrednoj blizini najveće raskrsnice u općini Novi Grad Sarajevo, zainteresirani građani i drugi subjekti mogu dostaviti i iznijeti svoje mišljenje o predloženim izmjenama navedenog Regulacionog plana.

Primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti do petka, 3. juna, na protokol Općine Novi Grad Sarajevo.

"U toku je javna rasprava u okviru koje će vlasnici-investitori dostaviti svoje primjedbe u pisanoj formi. Nakon sumiranja dostavljenih primjedbi pripremit će se prijedlog plana i uputiti na usvajanje na Gradsko vijeće Grada Sarajeva", kazali su za Klix.ba iz Press službe Grada Sarajeva.