BiH
0

Sarajevo: U Općoj bolnici akcija besplatne kontrole šećera u krvi

Klix.ba
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u srijedu, 13. novembra 2013. godine, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, bit će upriličena još jedna akcija besplatnog pregleda pacijenata.

Uposlenici Opće bolnice, Odjeljenja za internu medicinu, vršit će kontrolu šećera u krvi u terminu od 09:00 do 12:00 sati. Uz pregled, pacijenti će dobiti i korisne savjete o ovoj bolesti. Istog dana, za uposlenike bolnice prof. dr. Amra Macić-Džanković i prim. dr. Dragan Stevanović, održat će predavanje o temi "Dijabetes u trudnoći” .

Dijabetes je stanje u kojem tijelo ima problema sa kontrolisanjem nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba. To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa. Postoji više tipova dijabetesa od kojih su najbrojniji: dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski (trudnički) dijabetes. Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su: umor, povećana žeđ, često mokrenje, glavobolje, grčevi u nogama, povećana glad...

Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Uz adekvatnu kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdrav, aktivan i dug život, saopćeno je iz Opće bolnice.