BiH
13

Sarajevo: U nedjelju obustava saobraćaja u ulici Zelenih beretki

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog samita Brdo-Brioni koje se danas i sutra održava u Sarajevu, večeras do 21 sat, obustavljen je saobraćaj u ulici Trg međunarodnog prijateljstva (od raskrsnice sa ulicom Ive Andrića do poslovnog objekta Heta d.o.o).

Iz istog razloga saobraćaj će biti obustavljen i u nedjelju, 29. maja do 19 sati i u ulici Zelenih beretki, od raskrsnice sa ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice sa ulicom Despićeva.

Podsjećamo, Sarajevo je danas i 29. maja domaćin regionalnog samita šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo-Brijuni.

Domaćin "Brdo Brijuni" procesa je Predsjedništvo BiH, a njemu učestvuju politički lideri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, a počasni gost je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope. Ova inicijativa predviđa da se okupe predsjednici država jugoistočne Evrope s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a koja tako i sama postaje sudionik dijaloga.

Sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.