BiH
0

Sarajevo: U 15 dana zaplijenjeno 40 kilograma heroina

NINA
Zajedničkom akcijom MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a FBiH i Tužilaštva BiH u posljednjih petnaest dana je zaplijenjeno oko 40 kilograma heroina.

Kako je na konferenciji za novinare kazao direktor Uprave policije FBiH Zlatko Miletić, na području općine Novi grad Sarajevo 21. januara ove godine zaplijenjeno je oko 17 kilograma nepoznate tvari.

"Nakon vještačenja utvrdili smo da se radi o heroinu. Također, u drugoj zajedničkoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo, Uprave policije FBiH i državnog Tužilaštva smo zaplijenili još oko 21 kilogram heroina", kazao je Miletić.

On je dodao da je ukupno zaplijenjeno 38 kilograma heroina i da je to najveća količina heroina koja je otkrivena na području BiH.

Prema riječima komesara MUP-a Kantona Sarajevo Himze Selimovića, heroin je pronađen nakon pretresa pet stanova i dvije pravne osobe. "Realizacijom ove akcije MUP-a i državnog Tužilaštva došla je do izražaja puna koordinacija između ovih tijela", kazao je Selimović.

Kako je kazao državni tužilac Božo Mihajlović, akcijom je spriječena prodaja 387.000 paketića heroina koji se prodaje po 20 maraka, a kada se to sračuna, dileri su preprodajom heroina mogli zaraditi oko 7 miliona maraka.

"Ova akcija je izuzetno uspješna s obzirom na jako mali broj ljudi s kojima MUP raspolaže, kao i tehnička sredstva koja ima", kazao je Miletić, objašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja nema zakon o drogama na državnoj razini, te da ne postoji interresorno tijelo koje bi to radilo.

Prema njihovim saznanjima heroin je u BiH dopremljen iz Istanbula, a preko zapadne Evrope.