BiH
0

Sarajevo turistička meta koju sve češće preporučuju svjetski mediji

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sudeći po pisanjima i preporukama nekoliko prestižnih svjetskih listova i specijaliziranih putničkih magazina, Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, posljednjih godina postaje sve privlačnija turistička meta.

"Usprkos teškoj i burnoj prošlosti, glavni grad Bosne i Hercegovine zadržao je svoj kozmopolitski duh", stoji u tekstu objavljenom u novembru 2013. u poznatom britanskom dnevnom listu The Independent.

Pišući o Sarajevu, autor teksta ovaj grad svojim čitaocima opisuje kao mjesto u kome mješavina kulture i istorije nisu samo puka fraza iz turističkih brošura već prirodna činjenica s kojom se susrećete na svakom koraku.

U tekstu pod nazivom "The Bosnian capital of Sarajevo is Europe's comeback kid", objavljenom u oktobru 2013. u publikaciji na engleskom jeziku "The National" sa sjedištem u Abu Dhabiju, o Sarajevu se takođe govori kao o zanimljivoj i živopisnoj mješavini Istoka i Zapada koju vrijedi prosjetiti, navodi se u tekstu objavljenom na web siteu USAID-Sida FIRMA projekta.

Takođe, poznati svjetski putnički magazin National Geographic Traveler u svom novembarskom izdanju grad Sarajevo uvrstio je u svoju ekskluzivnu listu od 20 svjetskih destinacija koje treba vidjeti u 2014. godini. “Naša godišnja lista nije zasnovana na mjestima koja su 'trendy' i izvedena iz poznatih turističkih tura i putničkih statistika, već odražava ekspertizu i iskustvo brojnih stručnjaka za putovanja National Geographica,” pojasnio je razloge ovog izbora glavni i odgovorni urednik National Geographic Traveler magazina Keith Bellows.

Pored navedenih, u proteklim mjesecima i prestižni britanski magazin Food and Travel svojim čitaocima preporučio je Sarajevo, ne samo kao kulturno-istorijsku lokaciju vrijednu pažnje, već prevenstveno kao jednu od zanimljivijih kulinarskih meta.

Takođe, i zajednica bloggera, popularna među mlađom populacijom, čini se sve zainteresovanija za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao za mjesta gdje, pored bogate istorije i lijepe prirode, mladi mogu pronaći i izuzetno živahan noćni život, zanimljive ljude i prepustiti se jedinstvenom kulturnom iskustvu.

U tekstu se preporučuju i tekstovi anonimne djevojke čiji blog nosi ime The Blonde Gipsy (prev. Plava ciganka), "Šest stvari koje ne biste trebali (ali biste mogli) propustiti u Sarajevu, BiH" i "Ručak u Lukomiru, najvišem i najizolovanijem planinskom selu u BiH",a tu je i blog Andrewa Mazibrade pisan u avgustu 2013. "Na olimpijskim planinama - masiv Bjelašnice u Bosni i Hercegovini".

USAID-Sida FIRMA projekt je petogodišnji projekt koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u BiH, a financijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunarodni razvoj, USAID i Sida.

FIRMA projekt se fokusira na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.