BiH
16

Sarajevo: Tokom SFF-a bez redukcija vode u užem gradskom jezgru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vodosnabdijevanje užeg gradskog jezgra tokom održavanja Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će normalno, uz eventualno manje obaranje pritiska u ranim jutarnjim satima, odnosno u terminu od 3.00 do 5.00 sati, a koje može biti uzrokovano nekim posebnim situacijama koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti.

To je rečeno nakon posjete kantonalnog premijera Elmedina Konakovića KJKP "Vodovod i kanalizacija" (VIK).

S ciljem ubrzanja procesa koji će dovesti do poboljšanja vodosnabdijevanja, ali i rješavanja problema gubitka vode u cjevovodnoj mreži kantonalni premijer je s ministrima komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Amelom Dautbegović, unutrašnjih poslova Vedranom Mulabdićem i finansija Jasminom Halebićem posjetio KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Istakli su da su pitanja poboljšanja vodosnabdijevanja i rekonstrukcija vodovodne mreže trenutno u fokusu rješavanja, jer su detektovani kao najveći problemi Kantona Sarajevo.

"Nakon posjete možemo reći da smo nekim poduzetim aktivnostima zadovoljni, ali i da nekima baš i nismo. Krenulo se s ozbiljnom rekonstrukcijom mreže koja već daje neke pozitivne rezultate i to nam govori o boljem stanju na rezervoaru Skenderija, gdje je registrirano povećanje količine vode odmah nakon prvih metara urađene rekonstrukcije", kazao je Konaković.

Informiran je i sa svim mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv nelegalnih potrošača, te je ukazao na važnost da se privredni subjekti koji su krali vodu godinama stave pod kontrolu i da se sankcioniraju.

Dodao je kako su i postavljeni „data logger“-i, odnosno specijalni mjerni instrumenti već dali neke pozitivne efekte i da je zahvaljući njihovoj nabavci i korištenju ostvarena povećana naplata u posljednja dva mjeseca za oko 40 hiljada KM. To je danas ocijenjeno nedovoljnim, posebno kada se gleda cjelokupni obim problema.

Ukoliko KJKP „Vodovod i kanalizacija“ nastavi s pozitivnim pomacima i dodatno ih intenzivira, Konaković je zaključio da bi se do kraja godine mogli postići značajni rezultati kojim bi se smanjile redukcije vode.

"Što se tiče mandata ove Vlade, to je naš primarni i ključni zadatak i bio bi naš neuspjeh ako ne saniramo ove probleme na način da ne bude redukcija", obrazložio je premijer Konaković, navodeći da se radi o dugom procesu, jer je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreže, čija je ukupna dužina 1.200 kilometara.

U tom pogledu, izvršni direktor za vodovodni sistem Kenan Đipa kazao je da je u toku završna faza rekonstrukcije cjevovoda na dugoj dionici od mosta Ćumurija do Vjećnice. Do sada je sanirano oko 500 metara stare i dotrajale mreže, saopćeno je iz Press službe KS.