BiH
2

Sarajevo-šume dobile traktor za gašenje požara na nepristupačnim mjestima

Klix.ba
U prisustvu ministara prostornog uređenja i zaštite okoliša i privrede Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića i Emira Hrenovice jučer je direktor Uprave civilne zaštite KS Mustafa Kovač predao na upotrebu i korištenje direktoru KJP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo Nermin Demirović zglobni šumski traktor EKO-120, namijenjen za gašenje šumskih požara na nepristupačnim lokacijama.

Primopredaja je održana na lokalitetu Velikog polja na Igmanu, gdje je izvedena pokazna vježba u gašenju šumskog požara ovim namjenskim vozilom.

"Ovo je inicijalna aktivnost, jer imamo plan da nakon ovog traktora nabavimo još dva ili tri vozila ove namjene, kako bismo smanjili mogućnost uništavanja našeg prirodnog, odnosno, šumskog bogatstva", istakao je ministar Petrović te naglasio da je provođenje ove aktivnosti u interesu čovjeka i zaštite prirode u Kantonu Sarajevo.

U pitanju je specijalno vozilo opremljeno sa dva rezervoara za vodu, od kojih je jedan manji smješten na prednjem nožu zapremine 500 litara dok se drugi nalazi na zadnjem dijelu traktora kapaciteta 1.450 litara. Iz oba rezervoara voda se izbacuje uz pomoć pumpe visokog pritiska koja ima vlastiti pogon. Ovaj traktor ima i crijevo za gašenje šumskih požara dužine 60 metara sa mogućnošću dodatnog produženja. Crijevo završava sa mlaznicom koja ima tri mogućnosti za gašenja požara i to: mogućnost gašenja u mlazu na dužini od 15 metara, mogućnost rasprašivanja vode do 10 metara te mogućnost gašenja pjenom za gašenje na dužni do 10 metara.

"Novčana sredstva u iznosu od 248.000,00 KM za nabavku ovog traktora obezbijedila je Kantonalna uprava civilne zaštite“, kazao je ministar Hrenovica ovom prilikom i naveo da se ovo specijalizirano vozilo može koristiti i za mnoge druge vrste poslova kada nema šumskih požara a koje obavlja KJP Sarajevo-šume.

Direktor Kovač je istakao da je nabavkom ovog vozila započeo proces upotpunjavanja materijalno-tehničkih resursa koji su neophodni u borbi sa šumskim požarima, jer ovo vozilo ima mogućnost prevući veću količinu vode na veoma visoke i nepristupačne kote na našim planinama.

"Ovakvim specijaliziranim traktorom moguće je pokriti površinu od 23.000 hektara šumskog gospodarstvenog područja, i ovim će biti pokriveno područje planine Igman", rekao je direktor Demirović te pojasnio da aktivno u toku požara može gasiti na daljinu od oko 100 metara. On se zahvalio resornim ministarstvima i Upravi civilne zaštite na ovom vrijednom poklonu.

Nakon zvanične primopredaje uposlenici KJP Sarajevo-šume izveli su prigodnu pokaznu vježbu u gašenju požara, te tom prilikom demonstrirali sve mogućosti rada ovog namjenskog vozila.