BiH
944

Sarajevo: Studentski dom Bjelave u novembru otvara najmoderniji paviljon u regiji

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Studenti koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu počeli su zaduživati svoje sobe u Studentskom centru Sarajevo i svi kapaciteti bit će popunjeni do kraja septembra. Novina je to što će u oktobru biti otvoren novi rekonstruisani paviljon koji će biti najmoderniji objekat u regiji.

Kako nam je rekao direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić, ove godine imaju mjesta za 1.650 studenata, a među njima su i studenti iz inozemstva.

"U toku je rekonstrukcija Paviljona 2 na Bjelavama. Grubi i fini radovi su završeni i sada ga opremamo u vlastitoj režiji. U njemu će se nalaziti 45 dvokrevetnih, šest jednokrevetnih i dvije sobe za studente s poteškoćama u razvoju. To je ukupno 98 kreveta koji zadovoljavaju najstrožije kriterije za ishranu i smještaj, visoke A kategorije s nekoliko zvjezdica", rekao je Kadrić za Klix.ba.

Svaka soba će imati svoj frižider, TV i priključak na internet, a postojat će zajedničke prostorije za učenje, odmor i vešeraj. Vanjski i unutrašnji dio bit će pokriveni nadzornim kamerama.

"Studenti će imati karticu za otvaranje soba i korištenje električne energije. Odgovorno tvrdim da je ovo najmoderniji smještaj za studente i to je nama na neki način pokazna vježba. Kanton Sarajevo je uložio milion KM na čemu smo im zahvalni i nadamo se će u budućim budžetima osigurati sredstva za obnovu ostalih čvrstih objekata na Bjelavama", rekao je Kadrić.

Jedan sprat je opremljen, a u novembru bi trebalo biti useljenje. Sobe će biti ponuđen studentima koji već borave u domovima. Svi neuslovni objekti na Bjelavama će tada biti stavljeni van funkcije, a sada dva ne rade.

Kadrić je istakao kako se studenti zadužuju po istim uvjetima kao i prošlih godina, odnosno da nema povećanja cijena.

"Ono što tražimo je da kantoni koji su nam dužni izvrše svoje obaveze do 1. oktobra kako bismo mi izvršili svoje obaveze prema dobavljačima. Prije svega mislim na Unsko-sanski kanton koji je do sada bio uredan s isplatama, ali ne znam šta se sada dešava", kazao je Kadrić.