BiH
0

Sarajevo: Studente dovezli u maricama pa im pokazali akciju hapšenja

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studenti treće godine Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu posjetili su danas Jedinicu za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon okupljanja pred fakultetom po studente su došle marice kojima su prevezeni do zgrade Jedinice u Nahorevu. Tu su se upoznali sa načelnikom Sektora uniformisane policije MUP-a KS Halidom Ganijom, načelnikom Odsjeka za krim tehniku i forenziku Nusadom Ajanovićem, komandirom Jedinice za saobraćaj Mirsadom Dželilovićem te sa komandirom Jedinice Muhamedom Hasanovićem, koji su ih ukratko upoznali sa svojim zadacima i poslovima.

Prezentacija opreme i oružja

Oni su također izrazili očekivanje da će neki od ovih studenata sutra raditi u MUP-u Kantona Sarajevo, baš kao što je slučaj sa komandirom Hasanovićem, koji je završio studije na ovom odsjeku još u vrijeme dok se on zvao Odsjek za odbranu i sigurnost.

Nakon toga, za studente je upriličena prezentacija opreme i naoružanja kojima raspolažu jedinice za specijalističku podršku i saobraćaj te Odsjek za krim tehniku i forenziku, a potom i rad na poligonu i pokazna vježba hapšenja koju su za studente izveli specijalci.

Na licima studenata se dalo iščitati kako sa velikim zanimanjem prate sve što im je prezentirano, a iskoristili su priliku i za fotografisanje sa pripadnicima policije, posebno sa policajkama.

"Fakultet političkih nauka i MUP KS već četvrti put organizuju ovakvu posjetu i ja im se ovom prilikom i javno zahvaljujem na tome. Cilj je da studente upoznamo sa nadležnostima uprave policije, jedinica za specijalističku podršku i za saobraćaj, te da im policajci prezentiraju opremu za KDZ, odnosno da spojimo teoriju i praksu kako bismo studente što bolje pripremili za sutrašnju profesiju", rekao je nastavnik na predmetu Kriminalistika, na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija FPN-a, doc. dr. Mirza Smajić.

Teorija bez prakse malo vrijedi

Komandir Muhamed Hasanović je naveo kako je ovo dobra prilika da se studenti upoznaju o uvjetima u kojima rade ljudi na poslovima sigurnosti, odnosno sa tim šta ih može čekati po završetku fakulteta.

"Teoretsko znanje bez prakse i nije neko znanje i dok se ne osjeti njegova primjena u stvarnosti puno manje vrijedi. Mi ćemo danas studentima pokazati mali segment tehnike kojom raspolažemo, to je jedna mala vježba, odnosno mali detalj u opusu poslova, a riječ je o visokorizičnom hapšenju koje traje do jedne minute. Malo je vremena da bismo pokazali više onoga što mi radimo", rekao je Hasanović.

Studenti su bili veoma zadovoljni ovom posjetom te onim što su tokom nje mogli naučiti. Novinarima su kazali da o ovome upravo sada uče na fakultetu, te da je ovo odlična prilika da vide kako sve izgleda u praksi.