BiH
0

Sarajevo: Stanovnicima naselja Širokača policija od danas dostupna u i mjesnoj zajednici

Klix.ba
Foto: Starigrad.ba
(Foto: Starigrad.ba)
U starogradskom naselju Širokača je danas otvoren punkt Policijske stanice (PS) Stari Grad gdje će se građani ove mjesne zajednice ukoliko im bude potrebno moći obratiti policiji.

U početku će policijski službenici provoditi nekoliko sati dnevno na ovom punktu, pa i u noćnim satima, a građani će moći doći po informaciju ili je dati policiji, što se dosada pokazalo kao dobra praksa. Otvaranjem ovog punkta, za koji je Općina Stari Grad osigurala prostor i opremu, bit će povećan stepen sigurnosti građana Širokače, ali i nastavljena praksa približavanja policije građanima.

Podsjetivši da je Općina Stari Grad ove godine osigurala sredstva u iznosu većem od 230.000 KM za nabavku nove opreme pripadnicima PS Stari Grad, načelnik Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je otvaranje ovog punkta samo nastavak dobre saradnje te ddao da je već ranije otvoren punkt na Mošćanici, dok je potrebno opremiti punktove na Bistriku, Medresetu, te Gazinom Hanu.

"Posebno vodimo računa o rubnim dijelovima naše općine, a to je upravo Širokača, koja graniči s entitetom Republika Srpska (RS) i zbog toga je ovaj prostor bio vrlo pogodan za razne vrste kriminala. S ovim policijskim punktom želimo to smanjiti na najmanju moguću mjeru. Apeliram na građane, koji su svojim mnogobrojnim zahtjevima tražili otvaranje ovakvog policijskog punkta, da sarađuju s policijom i na taj način pomognu i sebi i policiji", kazao je Hadžibajrić.

On je najavio da je za narednu godinu, putem sredstava Službe civilne zaštite, planirana nabavka deset skutera za policijske službenike koji će posebno koristiti u radu policije na ovim punktovima.

Komandir PS Stari Grad Safet Gagula podsjetio je da je policija prije svega u službi građana, a ovaj punkt će im koristiti kao mjesto gdje će im se u svako doba građani moći obratiti.

"Dosadašnji projekti rada policije u lokalnoj zajednici su se pokazali veoma uspješnim te smo imali dosta koristi od građana. Puno je lakše za građane kada znaju da svakodnevno imaju policajca u svojoj blizini, nego da moraju dolaziti u glavnu policijsku stanicu. I na drugim punktovima imamo značajne posjete građana koji se dolaze informirati o aktivnostima policije, ali da oni informiraju policiju", kazao je Gagula.

Otvaranje ovog punkta tražili su građani mjesne zajednice Širokača, putem Savjeta mjesne zajednice. Predsjednik Savjeta Sanel Dragolovčanin kazao je da će na ovaj način građani u svakom momentu imati policajca na usluzi u neposrednoj blizini.

"Širokača je odnedavno postala turistička atrakcija, veliki dio Trebevića teritorijalno pripada našoj mjesnoj zajednici, stoga je ovdje prisutan puno veći protok vozila i ljudi, što može predstavljati opasnost za našu djecu na ulici te je prisustvo policije u blizini od velikog značaja", kazao je Dragolovčanin.

Otvaranju punkta na Širokači prisustvovao je i načelnik Prve Policijske uprave (PU) Kantona Sarajevo Fahrudin Halač te brojni policijski službenici i građani.

Punkt Policijske stanice Stari Grad smješten je u prostorijama mjesne zajednice Širokača, u ulici Za beglukom broj 73.