BiH
1.4k

Sarajevo: Stanarima Tibrinih zgrada na Stupu predaleko kontejneri pa smeće odlažu na ulici

Piše: Š. B.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Problem stanara zgrada Tibra na Stupu u posljednje vrijeme predstavlja velika udaljenost kontejnera za odlaganje smeća, zbog čega otpad odlažu na samom prilazu zgradi. Iz Kantonalnog komunalnog preduzeća RAD ističu da su kontejnere izmjestili jer im ne mogu pristupiti zbog parkiranih automobila.

Fotografije koje su na adresu portala Klix.ba pristigle od zabrinutih stanara pokazuju zapuštenost ulica između zgrada, koje su zatrpane smećem.

Stanari se žale na nesnosan smrad, prljavštinu, pojavu pasa lutalica koji dodatno prljaju i raznose smeće te napominju kako problem postaje sve veći. Stanari koji žive u zgradama, kao i stanari okolnih kuća, smeće odlažu nepropisno, a kao razlog za to navode premještanje kontejnera na udaljene lokacije.

Kako bismo pokušali dobiti i drugu stranu priče kontaktirali smo Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD te smo u razgovoru sa glasnogovornikom Mirzom Ramićem saznali kako problem premještanja kontejnera i neodlaganja smeća leži u činjenici kako je higijenskim vozilima RAD-a onemogućen prilaz kontejnerima.

Ramić nam je kazao da ovo nije prvi put da se susreću sa sličnim problemima te kako su nepropisno parkirana vozila jedna od najvećih prepreka svakodnevnom pražnjenju i održavanju higijene kontejnera i smetljarnika.

Navedene zgrade u naselju Stup su gusto zbijene, a parking prostor je skučen te je kamionima RAD-a otežan ili gotovo u potpunosti onemogućen prilaz iako manevrisanje kamionom i pražnjenje kontejnera iziskuju hiruršku preciznost kako napominje Ramić.

Upravo zbog ovog problema su kontejneri koji su se ranije nalazili u krugu zgrade premješteni na drugu lokaciju, ali ne dalju od 500 metara, budući da je to najdalja granica do koje su građani dužni, prema zakonu o upravljanju komunalnim otpadom, otpad odlagati u kontejnere koji su za to i predviđeni.

Prilikom projektovanja zgrade, smatra Ramić, moralo se voditi računa o tome gdje će se deponovati otpad, ali je na kraju taj aspekt, kao jedan od najvažnijih za život u urbanom prostoru, itekako zanemaren.

Problem nakupljenog smeća ipak će biti riješen, budući da Ramić naglašava kako će u dogovoru s rukovodiocem radne jedinice poslati ekipu zaduženu za ručno čišćenje otpada.

"Mi smo javni servis koji opslužuje sve građane, ali postoje određene regulative koje građani moraju poštovati", naglašava glasnogovornik KJKP RAD.