BiH
4.5k

Sarajevo, sretan ti rođendan!

Priredila: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Sudbinski je Sarajevo vezano za 6. april, datum koji se obilježava kao njegov rođendan. Tog dana prije tačno 70 godina Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Tog istog datuma obilježava se i jedna sasvim drugačija, bolnija godišnjica - počela je opsada glavnog grada BiH, najduža u modernoj evropskoj historiji. Uslijedile su tri i po godine ubijanja nevinih civila i uništavanja svega što predstavlja ovaj grad.

No, Sarajevo je sve to herojski podnijelo i ostalo jedinstveni kosmopolitski grad otvoren za sve dobre ljude.

Šesti april bez sumnje je najznačajniji datum u historiji ovog grada. Zajedničkim naporima Srba, Bošnjaka i Hrvata 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Oslobađanje grada od fašista počelo je 28. marta 1945. godine i nastavljeno u narednim danima.

Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade, a Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno.

Nakon Drugog svjetskog rata uslijedio je i novi procvat glavnog grada BiH, koji postaje upravni, kulturni i ekonomski centar BiH, jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

Međutim, 47 godina kasnije, upravo na rođendan glavnog grada, bolna historija kao da se ponavlja. Sarajevo kreće u još jednu bitku. 6. aprila 1992. počela je opsada, najduža u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od toga više od 1.600 djece. U tih 1.425 dana, na Sarajevo je agresor sa okolnih brda ispalio skoro pola miliona projektila, a najviše je ispaljeno 22. jula 1993. godine, čak 3.777 granata.

Gađani su bolnica Koševo, Jezero i Vojna bolnica, zgrada Oslobođenja, RTV dom, televizijski toranj, tramvaji, Hotel Bristol, Hotel Evropa, univerzitetske zgrade, goblja, Vijećnica, vjerski objekti, zgrada Parlamenta...

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština. Međutim, tokom ovog vremena, neprijateljske snage nisu bile u mogućnosti da pokore grad, zahvaljujući herojskoj odbrani Sarajeva, ponajviše Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i perioda stabilizacije države i grada, bosanskohercegovačka vlast je odredila 29. februar 1996. kao službeni datum prestanka opsade grada na Miljacki.

Sarajevo se nakon rata ponovo izdigao iz pepela i vratio na stare staze mjesta u kojem se isprepliću različite religije i kulture.