BiH
23

Sarajevo: Špirić, Branković, Dodik i Đapo potpisali "Platformu za akciju"

FENA
Državni i entitetski premijeri Nikola Špirić, Nedžad Branković i Milorad Dodik, te gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo potpisali su danas u Sarajevu "Našu platformu za akciju", dokument kojim se obavezuju da će ekonomska pitanja i reforme u ovoj oblasti biti prioritetni u njihovom radu.

Platforma je potpisana na kraju konferencije koju je organizirao OHR/EUSR s ciljem vraćanja ekonomskih tema u centar javne debate u BiH, a u čijem radu su učestvovali i poslovni ljudi, predstavnici radnika i potrošačkih grupa.

Premijeri su se svojim potpisom na Platformu obavezali da će raditi na unapređenju fiskalne koordinacije i stabilnosti, stvaranju boljeg poslovnog okruženja, te promoviranju drugih reformi kojima se osigurava održivi razvitak.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ustvrdio je na pres-konferenciji kako su ovim dokumentom identificirani brojni problemi koji onemogućavaju ekonomski razvoj BiH, ali je ocijenjeno da oni mogu biti riješeni za nekoliko mjeseci.

Lajčak je istaknuo kako je njihovo rješavanje od vitalnog značaja za razvoj BiH, zbog čega će bh. premijeri morati uzeti ekonomke teme kao prioritet svog političkog dnevnog reda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić posebno značajnim je ocijenio saglasnost premijera da u narednom periodu rade na utvrđivanju pravnog okvira za osnivanje fiskalnog vijeća, kao sredstva definiranja i provođenja sveobuhvatnih ciljeva fiskalne politike.

Špirić također navodi kako je iskazana i njihova opredjeljenost da se postigne dogovor o formuli za raspodjelu prihoda, te usvajanje budžeta na svim nivoima do kraja godine.

Federalni premijer Nedžad Branković očekuje da ovaj dokument neće biti samo mrtvo slovo na papiru, već vodič za konačno popravljanje ekonomske situacije u BiH.

Branković je posebno zainteresiran za dio ovog dokumenta koji se odnosi na izradu srednjoročne razvojne strategije za period 2008.-2013. godine.

Premijer RS-a Milorad Dodik također je potvrdio opredjeljenost Vlade RS-a da radi na ispunjavanju ciljeva za unapređenje ekonomske situacije u zemlji.

-Gdje god postoji poštivanje ustavne pozicije RS-a, spremni smo dati nesumnjiv doprinos i biti partner na tom planu, dodao je Dodik.

Svoju podršku utvrđenim mjerama dao je i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo, naglasivši kako samo koordiniranim djelovanjem mogu biti ostvareni potrebni rezultati.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas pozdravio je stavljanje potpisa na ovu platformu, te naglasio kako BiH mora provesti neophodne reforme u ovoj oblasti radi vlastitog prosperiteta i razvoja

Ustvrdio je da će, ukoliko postoji spremnost vlasti za provedbom ovih reformi, Evropska komisija nastaviti podržavati sve aktivnosti na ovom planu.

Neki od prioriteta iz potpisane Platforme su i racionalizacija programa socijalnih izdvajanja, smanjenje udjela javne potrošnje u BDP-u, ukidanje administrativnih prepreka i stvaranje harmoniziranih uvjeta za privredne aktivnosti u BiH.

Osim svoje verbalne podrške provedbi ekonomskih reformi, premijeri u BiH danas nisu mogli precizirati kada će građani BiH osjetiti konkretna poboljšanja.