BiH
0

Sarajevo: Seminar o zaštiti ličnih podataka i pristupu javnim informacijama

FENA
U svim državama Evropske unije postoje nezavisna tijela koja se bave poslovima obrade i zaštite ličnih podataka na ekspertnom nivou i naša zemlja u tom dijelu kasni za Evropom, ocijenio je danas predsjednik Komisije za zaštitu podataka BiH Petar Kovačević.

On je naveo kako državni Zakon o zaštiti ličnih podataka predviđa uspostavu Agencije koja će se profesionalno baviti ovim poslovima, te se očekuje da će ona početi s radom tokom ove godine.

Naime, nakon konstituiranja novog saziva Vijeća ministara BiH bit će pokrenuta inicijativa za donošenje odluke o početku rada ove agencije, nakon čega će uslijediti procedura imenovanja direktora.

Kovačević ističe kako je uspostava ove agencije evropski standard, imajući u vidu da jedan član iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju govori o obradi ličnih podataka. Njime se naša zemlja obavezuje na uspostavu nezavisnog tijela s odgovarajućim materijalnim, finansijskim i ljudskim resursima za obavljanje ovih poslova na adekavatan način.

Kovačević nije mogao kazati kakva je trenutna situacija u oblasti zaštite ličnih podataka u BiH, jer Komisija za zaštitu podataka nema pravi uvid zbog limitiranosti trenutnim kapacitetima.

Inače, ova komisija je danas organizirala seminar o zaštiti ličnih podataka i medijima, te pristupu javnim informacijama, nakon što je jučer realizirala seminare o obradi ličnih podataka u bankarskom sektoru, te zdravstvu.

Cilj je da se predstavnici ovih specifičnih sektora informiraju o osnovnim principima obrade i zaštite ličnih podataka, te o obavezi usklađivanja propisa i prakse sa evropskim standardima u pogledu obrade ličnih podataka.

Istaknuto je kako niko ne smije korisiti medije ili druga sredstva informiranja za ugrožavanje neprikosnovenog prava na privatnost u ostvarivanju slobode javnog informiranja, jer je to protivzakonito.

Ovi seminari održani su u okviru Projekta "Podrška Komisiji za zaštitu ličnih podataka", kojeg finansira Evropska komisija, a realiziraju predstavnici agencija za zaštitu ličnih podataka Češke Republike i Kraljevine Španije.