BiH
0

Sarajevo: Seminar o ujednačavanju prakse u radu notara

FENA
Ujednačavanje prakse u radu notara i inicijative za izmjene i donošenje zakona bila je tema seminara upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja pravnika u bankarstvu BiH i uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) - Projekta razvoja sektora pravosuđa.

Sudionici skupa: pravosudni djelatnici, notari, pravnici u bankama, predstavnici zemljišnoknjižnih ureda te privrednih društava razmatrali su pitanja koja se tiču uloge notara u pravnom prometu, fokusirajući se na pitanje brisanja starih tereta iz zemljišnih knjiga te na donošenje zakona u toj oblasti (zakona o stvarnim pravima, zakona o hipoteci).

Na značaj i prednosti uvođenja notarijata kao javne službe ukazali su doc. dr. Meliha Povlakić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i sutkinja Vrhovnog suda Federacije Vesna Softić i Jadranka Bičakčić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja pravnika u bankarstvu.

Posebno je elaborirano pitanje brisanja starih tereta (hipoteka) iz zemljišnih knjiga u slučajevima kada se ne zna titular vlasništva nad nekretninom, niti njegov pravni sljednik, odnosno u uvjetima postojanja potpune pasivnosti na strani povjerioca.

Kako je ocijenjeno, radi se o otvorenom pitanju na koje u Zakonu o zemljišnim knjigama FBiH nije dat odgovor koji bi bio u skladu s potrebama prakse u okolnostima kada vlasnik želi rasteretiti nekretninu radi podizanja novog kredita.

U vezi s tim problematizirano je pitanje uvjeta neophodnih za brisanje hipoteke, te načini na temelju čega sudovi mogu izvršiti brisanje starih tereta iz zemljišnih knjiga i pitanje kako procesno regulirati sva ova pitanja.

U pogledu potrebe izmjena i dopuna Zakona o notarima istaknuto je da bi banke kao specifične institucije trebalo izuzeti iz odredbi tog zakona kojima je naloženo da notari rade njihove osnivačke ate i statut, a imajući u vidu da postoje regulatorne agencije za bankarstvo.

Nadalje, razmatrane su i dileme koje se javljaju u praksi, a tiču se pitanja da se banke javljaju kao komitenti kod notara u vezi s dodjelom kredita i zasnivanjem hipoteka.

Uvođenjem notarijata prestala je funkcija sudova u oblastima koje su sada u nadležnosti notara, a što podrazumijeva notarsku obradu isprava - sačinjavanje i ovjeravanje ugovora o prometu nekretnina i svih stvarnih prava te osnivačkih akata privrednih subjekata i druge pravne poslove u oblasti imovinskih odnosa.

Seminar posvećen spomenutim pitanjima posljednji je iz ciklusa u sklopu projekta "Pojava notara i njihov utjecaj na sudove u BiH".