BiH
0

Sarajevo: Seminar o prednostima i neophodnosti uvođenja cjeloživotnog učenja na bh. univerzitete

FENA
U organizaciji World University Service (WUS) Austria, danas je u hotelu "Grand" počeo dvodnevni seminar "Razvoj kurseva i cjeloživotno učenje".

Seminar predstavlja nastavak aktivnosti koje se odvijaju u sklopu Programa podrške izmjenama nastavnih planova i programa Course Development Plus (CDP+) a krajnji cilj je, prema riječima regionalnog menadžera WZS Austrije Dine Mujkića, uvođenje cjeloživotnog učenja na bh. univerzitete.

"Cjeloživotno učenje nije nepoznanica u našem društvu. Ranije se ono implementiralo različitim stručnim usavršavanjima, doškolovanjima, prekvalifikacijama itd. Inicijativom za uvođenje centara za cjeloživotno učenje na univerzitete i realiziranje iste bi veoma pomoglo u praćenju razvoja tehnologije", kazao je za Agenciju Fena Mujkić.

Cjeloživotno učenje je kako je u uvodnom govoru istakao ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer sastavni dio Bolonjske deklaracije koji je u Austriji kao i u većini evropskih zemalja uspješno implementiran.

"Budućnost Evrope se zasniva na društvu koje je izgrađeno na znanju i vještinama a Austrija, zahvaljujući dobro urađenim strategijama, odgovara izazovima modernog vremena. Situacija u BiH je drugačija zbog još neizrađenih strategija i zamršenog obrazovnog sistema", rekao je ambasador Almhofer te dodao kako će uvođenje cjeloživotnog učenja zasigurno doprinjeti napredovanju BiH na evropskom putu.

Na seminaru iskustva evropskih zemalja te prednosti uvođenja cjeloživotnog učenja u obrazovni sistem prezentirat će eksperti iz Austrije.

Seminar se realizira u okviru Projekta "Podrška visokom obrazovanju u BiH za 2005./2007." koji implementira WUS Austria a namijenjen je predstavnicima bh. univerziteta te vladinog i nevladinog sektora. Finansijsku podršku Projektu i seminaru dalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, odnosno austrijska Agencija za razvoj.