BiH
0

Sarajevo: Seminar "Kako uspješno izvoziti proizvode na tržište EU"

FENA
Kompanije iz BiH moraju uraditi veliki broj stvari kako bi ispunile kriterije za uspješan nastup na evropskom tržištu, izjavio je danas u Sarajevu britanski ekspert Simon Gill na seminaru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH "Kako uspješno izvoziti proizvode na tržište EU".

Seminar je organizirao Euro-info korespondentni centar (EICC) Vanjskotrgovinske komore BiH, a predviđeno je da se nastavi i u naredna dva dana u vidu pojedinačnih konsultacija s kompanijama u vezi sa poteškoćama s kojima se suočavaju prilikom izvoza proizvoda na tržište EU.

Za ostvarenje tog cilja, kazao je Gill, važan aspekt su informacije i jezik, što su jedne od glavnih prepreka za bh. trgovinu.

"Cijela osnova Evropske unije je na jednakom i poštenom tržištu za sve. Kompanije iz BiH ne bi trebale biti zabrinute zbog nadmetanja na evropskom tržištu. One bi mogle imati poteškoća u konkurenciji sa nekim velikim kompanijama, ali ako su konkurentne u BiH tu konkurentnost mogu prenijeti u EU bez bilo kakvih briga", naglasio je on.

Gill je jedno vrijeme proveo u Poljskoj nakon njenog prijema u EU, te na osnovu svog iskustva kaže da u ovoj zemlji sada mala i srednja preduzeća generiraju oko 25 posto ukupnog prihoda Poljske.

U Poljskoj sada 30-40 posto kompanija rade na međunarodnom nivou, a ne samo u Poljskoj, što je bilo znatno lakše ostvariti nakon prijema ove zemlje u punopravno članstvo EU, naveo je Gill.

Zaključio je da prijem u EU znači znatno lakši pristup znatno većem tržištu, ali da u procesu priključenja EU treba uraditi mnogo posla u različitim sektorima.

Direktor EICC-a Senad Hromić je podsjetio da od 2000. godine proizvodi iz BiH imaju preferencijalni status za izvoz u Evropsku uniju, što znači da se mogu izvoziti u EU bez carina i bez kvantitativnih ograničenja, osim manjih ograničenja za meso, ribu i vino.

Međutim, bh. kompanije moraju zadovoljiti iste uvjete i ispuniti tehničke zahtjeve za proizvode kao i one u EU da bi svoje proizvode izvezli.

Zato će se na seminaru i pratećim radionicama pokušati identificirati istinske probleme za izvoz u EU i kako ih riješiti, kazao je Hromić.

Najavio je da će se nastaviti rad u ovoj oblasti, a već krajem godine obavit će se novi niz konsultacija sa bh. kompanijama.

Govoreći o tome kakve bi posljedice mogle nastupiti po bh. privredu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom, Hromić je naglasio da je bh. pregovarački tim uradio dobar posao definiranjem prijelaznog perioda, čime je ostavljeno vrijeme bh. kompanijama da se pripreme.

Međutim, realno postoji opasnost da kada sve barijere padnu neke bh. kompanije izgube bitku sa konkurentski puno spremnijim kompanijama iz Evrope, upozorio je on, dodajući da je lično uvjeren da će se neke bh. kompanije dobro snaći, dok neke druge vjerovatno neće konkurencijski moći izdržati.

S druge strane, nepotpisivanje SAA znači da veliki broj finsansijskih programa EU ostaje zatvoren za BiH koji bi upravo mnogo pomogli prilagođavanju bh. privrede.

"To znači da dio novca koji je ovom trenutku mogao pripasti nama troši neko drugi. Također treba shvatiti da Evropska unija nije statična. Ako se kod nas ništa ne dešava, a tamo se stvari dešavaju brzo, to znači da zaostajemo", upozorio je direktor EICC-a Senad Hromić.