BiH
853

Sarajevo se oprostilo od Muhameda Alija: Komemoracija, Fatiha i minuta šutnje za legendarnog boksera

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Općina Novi Grad je u saradnji s Bokserskim klubom Novi Grad iz Sarajeva održala komemoraciju za nedavno preminulog boksera Muhameda Alija.

Sarajevo na ovaj način odaje počast jednom od najvećih sportista svih vremena. Na skupu su se obratili Vehid Gunić, autor knjige o Muhamedu Aliju i jedini bh. novinar koji je uradio intervju s njim.

Svoj komentar na život i djelo Muhameda Alija iznio je i sportski komentator Kemal Baluković. Uvodničar je bio nekadašnji bokser Almedin Fetahović, osvajač prve zlatne medalje za Bosnu i Hercegovinu 1993. godine na Mediterinskim igrama u Francuskoj.

Međunarodni olimpijski komitet je 1999. godine Alija proglasio za najvećeg sportistu 20. stoljeća 1960. godine. Bio je Olimpijski pobjednik iz Rima i trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Pored uspjeha u boksu, Muhamed Ali ostat će poznat kao borac za ljudska prava zbog kojih se odrekao novca, slave i titula. Iako je bio izložen zabranama i medijskom progonu vlasti, na kraju je pokazao i dokazao da borba za dostojanstvo i slobodu čovjeka nije uzaludna, što je zvanično potvrđeno dodjelom čuvene nagrade za slobodu "Presidential Medal of Freedom" 2005 godine.

U svojim aktivnostima u borbi za ljudska prava, tokom rata u BiH često je ukazivao na problem stradanja civila naglašavajući na hitnost okončanja ratnih sukoba.

Tokom komemoracije u Općini Novi Grad puštani su i inserti iz njegovih borbi.