BiH
123

Sarajevo: Sa kružnog toka iz Buća Potoka izmještena bomba teška 250 kilograma

Piše: Er. M.
(Foto: Klix.ba)
Građavinski radnici jedne od firmi koja je izvodila radove na području sarajevske općine Novi Grad sinoć su kopanjem pronašli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite utvrdili su da je riječ o aviobombi teškoj blizu 250 kilograma koja je u kasnim noćnim satima izmještena na sigurnu lokaciju.

Građevinski radnici u naselju Buća Potok sinoć su pola sata poslije ponoći kopanjem pronašli metal koji im je bio sumnjiv zbog čega su tražili od pripadnika Federalne uprave civilne zaštite da izađu na teren i provjere da li se radilo o aviobombi.

"Već smo upozorili izvođače svih radova uz pruge da postoji mogućnost da se nađe jedno takvo neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz Drugog svjetskog rata. Utvrdili smo da je riječ o aviobombi teškoj blizu 250 kilograma sa nekih 100 kilograma eksploziva", kazao je za Klix.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je dodao kako je utvrđeno da "upaljač" bombe nije nestabilan pa da se izmještanje može uraditi nesmetano.

"Mi smo već oko 1 počeli sve pripreme i aktivnosti za njeno izmještanje i sinoć oko 3 sata smo je uspješno izmjestili na sigurnu lokaciju", rekao je Solak.

Ističe kako su im u aktivnostima pomogli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radnici firme koji su izvodili radove, Hitna pomoć, te Civilna zaštita Novog Grada.

"U tim satima obustavljen je i saobraćaj jer je bilo automobila koji su saobraćali i u tim satima. Sve je uspješno urađeno. Nije bilo potrebe uništavanja na mjestu događaja", zaključio je Solak.