Dodatni posao za policiju
0

Sarajevo rješava problem prosjačenja i skitnje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Timovi za prevenciju prosjačenja, evidentiranja prosjaka i njihovog sklanjanja s ulice bit će pojačani, uposlit će se novih osam socijalnih radnika, dok će policija pojačati svoje resurse.

To je rečeno danas na sastanku premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića s čelnim ljudima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, socijalne politike, pravde i zdravstva te Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, u sklopu razgovora o daljnjem provođenju Protokola o suradnji u prevenciji prosjačenja, saopćeno je iz Press-službe Kantona Sarajevo.

Povod je podatak da je, i pored stalnog rada timova na terenu, broj prosjaka na području Kantona Sarajevo u stalnom porastu.

Učesnici sastanka smatraju potrebnim da se organizira sastanak i s pravosudnim organima kako bi se razgovaralo o mogućnosti primjene represivne mjere - oduzimanja novca stečenog organiziranim prosjačenjem.

Prema podacima iz 2009. godine, na području Kantona Sarajevo registrirane su 722 osobe zatečene u prosjačenju, od čega 28 posto ili 205 osoba ima prebivalište u ovom kantonu. Ostali dolaze iz drugih kantona u Federaciji BiH, iz Republike Srpske, te iz drugih država. Od tog broja 65 osoba zatečenih u prosjačenju su djeca.

Na sastanku je istaknuto da je u protekle dvije godine podneseno 2.600 prekršajnih naloga, ali da to u konačnici nije dalo željene razultate.

Većina prosjaka evidentirana je u općinama Centar i Stari Grad.

Koliko se isplati doći u Sarajevo i prosjačiti potvrđuje podatak MUP-a i Centra za socijalni rad da na pojedinim lokacijama prosjaci za sat vremena “zarade” i po 80 KM.

Građani Sarajeva, dajući novac prosjacima, a u najviše slučajeva radi se o organiziranim grupama, nesvjesno generiraju i druge probleme kao što je zloupotreba djece, upozoreno je na sastanku.

Vlada Kantona Sarajevo uputila je poziv nevladinim organizacijama da se volonterski, aktivno uključe u rješavanje problema, da budu, ako to žele, i dio timova koji na terenu djeluju u prevenciji i sprječavanju prosjačenja.