BiH
59

Sarajevo: Regionalno prijateljstvo udruženja osoba sa umanjenim sposobnostima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu danas su se sastali članovi nevladine organizacije altruista "Svjetlo" iz Bosne i Hercegovine i društva "Sožitje" iz Ljubljane, te su osobe sa umanjenim sposobnostima kroz regionalno prijateljstvo poslale poruku mira u cijeli svijet.

Veseli i razigrani, članovi dvije organizacije na početku susreta pjevali su pjesme, stari prijatelji su se srdačno pozdravljali, a novi upoznavali. 

Direktor NVO "Svjetlo" Haris Čaušević kazao je kako su ovakvi susreti najbolje poruke prijateljstva, razumijevanja, tolerancije.

On je dodao da je slogan ovog okupljanja "Komunicirajmo, činimo čuda!!!" najbolji odgovor na sve nedaće u svijetu, kao i da je to najvažnije za mir u svijetu.

"Neke razlike koje postoje nisu bile prepreke da steknemo nove prijatelje, budemo veseli i sretni i da jedan dan u našem životu obilježimo kao dobar. Mi smo u Ljubljani bili u posjeti 2012. godine, a danas smo u Sarajevu. Vrlo brzo bićemo opet u Ljubljani, pa u Sarajevu i mi kao najosjetljivije kategorije društva znamo poslati neke najosjećajnije poruke", rekao je Čaušević.

Iako je BiH ratifikovala Konvenciju o pravima ljudi sa invaliditetom, Čaušević je kazao kako osobe sa invaliditetom u BiH svake godine sve manje imaju prava i sve su više žrtve diskriminacije

."Ono što imaju prava i međunarodni dokumenti koji su usvojeni, nažalost se ne primjenjuju u praksi", kazao je Čaušević.Predsjednica Udruženja "Sužitje" iz Ljubljane Suzana Pohorč kazala je kako svake godine udruženje organizuje izlet za članove društva, te da su ove godine željeli da to bude još bogatije za druženje sa prijateljima iz Sarajeva.

"Mi smo prije dvije godine na našem pikniku i festivalu 'Igraj se sa nama' ugostili naše prijatelje iz Sarajeva, a sad smo imali želju da ih ponovno vidimo. Ovakva druženja i prijateljstva su za naše članove od neprocjenjive vrijednosti. To se teško može opisati riječima", istakla je Pohorč.