Vijeće Evrope
0

Sarajevo Queer festival - svi različiti, svi jednaki

FENA
Uoči drugog Sarajevo Queer festivala, čiji je početak najavljen za 24. septembra, Carolina Ravaud, specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH, pozvala je na poštivanje ljudskih prava.

"Ljudska prava homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) još uvijek se masivno krše u mnogim zemljama širom Evrope. Političari i druge vodeće osobe iz javnog života koriste govor netolerancije ili čak podstrekuju na mržnju. Često izostaje reakcija, a suviše malo ljudi ustane protiv homofobije i transfobije.

Da citiramo Thomasa Hammaberga, komesara za ljudska prava Vijeća Evrope: 'Diskriminacija protiv bilo koga na osnovu seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta je kršenje ljudskih prava. U potpunosti se slažem s njim'", kaže gospođa Ravaud.

U ovoj poruci se evropski zvaničnici pozivaju na član 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima i Protokol 12, koje je Bosna i Hercegovina ratificirala, kao na solidnu osnovu da svim osobama bez diskriminacije treba da bude omogućen pristup osnovnim ljudskim pravima.

Evropski sud za ljudska prava odigrao je veliku ulogu u dekriminalizaciji dobrovoljnog stupanja u homoseksualne odnose u privatnom životu između punoljetnih osoba. To seže u 1981. godinu, kada je donesena ključna odluka Suda u slučaju Dudgeon.

Pa ipak, takve osobe su i dalje žrtve diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Njihov težak položaj se uveliko skriva od očiju javnosti, a i kada se spomenu u javnim debatama često je to u negativnom kontekstu. Neke od njih policija maltretira ili im ne pruža zaštitu u slučaju napada ekstremista. Ovo se mora promijeniti, saopćeno je, pod motom: "Svi smo drugačiji ali jednaki".

Evropska konvencija o ljudskim pravima te nedavno usvojeni Zakon o zabrani diskriminacije i njegova puna primjena poboljšat će ljudska prava LGBT osoba, nadaju se u Vijeću Evrope.

Nadaju se i daljim koracima, kako je saopćeno, a prvenstveno promjeni stavova, većoj toleranciji i poštovanju različitosti.