BiH
0

Sarajevo: Prvi sastanak Konferencije ministara obrazovanja BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu je danas otvoren prvi sastanak novouspostavljene Konferencije ministara obrazovanja Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji se obratio učesnicima skupa, očekuje od Konferencije da bude prvo i glavno obrazovno-savjetodavno tijelo koje će inicirati prijeko potrebne reformske procese.

Rad Konferencije popravit će stanje u oblasti obrazovanja jer bez dobrog obrazovanja nema ni dobre ekonomije niti uspješnog puta BiH ka Evropskoj uniji, ocijenio je Špirić.

"Cilj nam je zajednički, a to je stvaranje potrebnih pretpostavki da bi se BiH što prije integrisala u evropski edukacioni prostor. Nadam se da ćete vašim radom dati jak podstrek aktivnostima svih organa, institucija i tijela u koordinaciji obrazovnog sektora u BiH", rekao je Špirić, izražavajući nadu da će BiH potpisati u aprilu Sporazum o stablizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

"Bio bi to veliki podstrek za sve progresive snage unutar BiH, ali bi to istovremeno bio i veliki zadatak za sve nas. BiH će u tom slučaju morati da odgovori na mnogobrojne izazove, a daljnji napredak u reformi obrazovanja je svakako jedan od njih. To i ne čudi ako znamo da je Evropska unija u svojim aktivnostima veliki akcenat stavila na obrazovanje koje smatraju neophodnim preduslovom za razvoj dobre ekonomije", naglasio je Špirić.

Učesnicima prve ministarske konferencije obratio se visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

«Nadam se da će ova konferencija funkcionirati kao efikasan mehanizam za usklađivanje i koordinaciju procesa reforme obrazovanja na državnoj razini i donositi zajedničke prioritete, strategije i politike obrazovanja», njegove su riječi.

Visoki predstavnik je naznačio dva važna pitanja za koja smatra da treba da budu prioritet rada Konferencije.

«Prvo, zaustaviti praksu diskriminacije u školama koja je prisutna, bilo kroz formu 'dvije škole pod jednim krovom' ili putem prikrivene asimilacije koja je još prisutna u BiH. Drugi prioritet je uvođenje evropske dimenzije i sadržaja u škole i univerzitete, čime bi se učenicima i studentima omogućilo da o Evropskoj uniji što više nauče u redovnoj nastavi», poručio je Lajčak.

BiH će napokon imati pravni i institucionalni okvir za provedbu reforme obrazovanja usklađen sa zahtjevima evropskog partnerstva kad na državnom nivou počnu raditi agencije za visoko obrazovanje te za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i kad zakon o srednjem i stručnom obrazovanju i obuci bude konačno usvojen. Sljedeći korak, koji će iziskivati više napora i vremena od usvajanja zakona je puna harominizacija i provedba zakona iz oblasti obrazovanja, ocjena je visokog predstavnika.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas ocijenio je da je BiH zemlja koja je stekla potrebna znanja za suočavanje sa svim izazovima razvoja obrazovnog sistema koji odgovara 21. stoljeću.

«Drago mi je što ćemo u tom procesu sada imati i Konferenciju ministara BiH. Najbitnija lekcija koju možemo naučiti iz ovog procesa je da bez obzira na to koliko složena i kompleksna situacija bila pred nama, ona se može riješiti ako postoji odgovarajuća politička volja», riječi su ovog evropskog funkcionera u BiH.

Konferencija ministara obrazovanja BiH uspostavljena je Memorandumom o razumijevanju 24. januara 2008. godine potpisom Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Milorada Dodika, premijera Republike Srpske i Nedžada Brankovića, premijera Fededarcije BiH te gradonačelnika Brčko Distrikta Mirsada Đape.

Pored ministara obrazovanja iz BiH, učesnici Konferencije su predstavnici Evropske komisije, Vijeća Evrope, Ureda visokog predstavnika, Svjetske banke i Misije OSCE-a u BiH.