BiH
0

Sarajevo prvi put nakon 30 godina dobilo vlastito jezero

NINA
Povodom obilježavanja Dana općine Stari grad u petak je simboličnim dizanjem brane na Bentbaši Sarajevo prvi put nakon 30 godina dobilo vlastito jezero.

Dužine 600 metara, s vodenom površinom od 20.000 kvadratnih metara, to jezero je veoma značajno kako s turističke tako i s ekološke strane.

Kako je kazao Fehim Škaljić, načelnik općine Stari grad, u ljetnim mjesecima, kada je nivo vode manji, postoji mogućnost ispuštanja vode na brani i čišćenja korita Miljacke. Osim toga, kako je kazao, dosadašnje analize ukazuju na to da voda nije zagađena.

«U ovoj vodi sad borave i ribe, a vratili su se i rakovi, što dokazuje njezinu čistoću. Ovo će biti veliko vodeno ogledalo, a zvuk vodopada davat će ugodnu svježinu, posebno ljeti», kaže Škaljić i dodaje da postoji mogućnost zagađenja vode od kolektora na Palama, ali da ni to ne predstavlja veliki problem.

Kako je istaknuo Denis Zvizdić, premijer Sarajevskog kantona, to mjesto, opjevano u brojnim pjesmama, ponovno će biti izletište i poznato okupljalište kako mladih tako i starijih Sarajlija.

U izgradnju jezera je uloženo 250.000 KM. Osim toga, danas je službeno puštena u rad i novoizgrađena biciklistička staza koja Stari grad povezuje s općinom Pale. Tim poklonom posebno su bili obradovani najmlađi stanovnici starogradske općine, koji su stazu probali čak i prije samog puštanja.

«Ova staza, kao i jezero koje smo otvorili, dokaz su urbane i kulturne vrijednosti općine Stari grad, ali i cijelog Sarajeva», kazao je Zvizdić. Za izgradnju biciklističke staze dosad je utrošeno oko 160.000 KM, a planiran je i nastavak njezine gradnje.