BiH
0

Sarajevo: Protest civilnih žrtava rata 6. juna

FENA
Unija civilnih žrtava rata Federacije Bosne i Hercegovine, nezadovoljna odnosom Vlade FBiH prema ovoj populaciji, pozvala je sve civilne žrtve rata i dobronamjerne građane da protestuju 6. juna u 09.00 sati na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić", a pola sata kasnije pred zgradom Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Za 6. juni je sazvana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, pa članovi Unije namjeravaju izraziti na tom mjestu (ispred zgrade Parlamenta) neslaganje s Vladinim stavovima. Najavljeni protest organiziraju s Unijom civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Vlada nastoji umanjiti za tri i po puta finansijske naknade predviđene važećim zakonom za civilne žrtve rata, i to "s 514 KM na teoretskih 149 KM", navodi Unija u današnjem saopćenju za javnost.

"Umjesto finansijske pomoći jednom broju kantona koji nisu u mogućnosti provesti Zakon u punom kapacitetu, Vlada uporno nudi rješenje (zakonsko) kojim će se minimalna prava iz 1999. godine od 149 KM za najteže nepokretne invalide (sa stopostotnim invaliditetom) svesti na svega 52 KM, odnosno na 12,7 KM za šezdesetpostotne invalide jer jedino te iznose omogućavaju planirana budžetska sredstva od devet miliona KM za 2006. godinu", stoji u saopćenju za javnost Unije civilnih žrtava rata FBiH.

Navodeći da okuplja stradale od ratnih djejstava na izvršavanju radne obaveze, logoraše, zatvarane, internirane i zlostavljane osobe, silovane žene, Unija civilnih žrtava rata ne prihvata Vladina obrazloženja da za implementaciju odgovarajućeg zakona nema dovoljno budžetskih sredstava. Smatra da se sredstva mogu iznaći ako ima razumijevanja za traume i patnje ove kategorije.

Unija tvrdi da nestručno pripremljena računica o enormno visokom broju od 24.500 potencijalnih korisnika prava ove vrste, među kojima su i pripadnici bivše autonomne pokrajine zapadna Bosna, kao i netačan obračun potrebnih sredstava na osnovu amandmana koje su na zakon podnijeli poslanici Federalnog parlamenta, daju pogrešnu sliku u javnosti.

"Istovremeno, iznenađuje i čudi da Vlada nastoji povećati vlastita primanja i ostale privilegije, između ostalog i na štetu civilnih žrtava rata, drastičnim smanjivanjem njihovih skromnih primanja, ne osvrćući se na sudbinu onih koji uz sve patnje i boli uzrokovane posljedicama rata doslovno umiru od gladi", saopćila je Unija civilnih žrtava rata FBiH.

Za ovo udruženje neshvatljiva je i podrška nekim kantonima koji već pet i po godina ne provode važeći zakon, kao i negativno akcentiranje Kantona Sarajevo koji jedini potpuno provodi Zakon za oko 50 posto civilnih žrtava rata u Federaciji.