Turistička zajednica KS
0

Sarajevo prošle godine posjetilo 183.900 turista iz 114 zemalja

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kanton Sarajevo prošle godine je posjetilo 183.900 turista iz 114 država svijeta . Broj dolazaka turista se povećao za 7,8 posto, a broj noćenja za 5,3 posto.

Svojevrstan rekord do sada predstavlja broj država iz kojih su turisti posjetili Sarajevo. Među top 10 zemalja iz kojih su turisti bili najbrojniji po broju dolazaka i noćenja zauzimaju: Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija, Njemačka, Austrija, Italija, SAD, Francuska i Velika Britanija. Povećani interes za posjetu Sarajevu u odnosu na prethodne godine poazali su gosti iz: Kuvajta, Albanije, Islanda, Češke, Bugarske, Grčke, Japana, Mađarske i Portugala.

Prema statističim podacima broj smještajnih objekata u Kantonu Sarajevu u odnosu na prethodne godine je povećan za 12,1 posto, broj soba za 7,0 posto, a broj ležaja za 4,4 posto. Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteteta je bila 14,8 posto.

U Turističkoj zajednici KS zadovoljni su rezultatima prošlogodišnje posjete turista Sarajevu obzirom da najavljena recesija u svijetu nije obećavala povećana turistička kretanja. Ono što je turiste posebno zanimalo prilikom posjete Sarajevu je bogato kulturno-historijsko naslijeđe, te brojni kulturni događaji tokom godine. Ovi podaci ilustruju da je Sarajevo zadržalo primat najposjećenije turističke destinacije u BiH.