BiH
0

Sarajevo: Propali pregovori o reformi policije

NINA
Pregovori predstavnika političkih stranaka o reformi policije koji su održani danas u zgradi institucija BiH u Sarajevu nisu uspjeli, javlja dopisnik NINA-e.

Prema riječima visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, napredak nije ostvaren zbog neozbiljnosti onih stranaka koje nisu poslale svoje predstavnike, SNSD-a i SDS-a.

Dužnosnik SDS-a i član državnog Predsjedništva Borislav Paravac, koji se ipak pojavio pred sam kraj sastanka, kazao je da je s održavanjem sastanka upoznat tek nakon sat vremena njegovog trajanja i da mu je za njegovo održavanje kazao predsjednik SDS-a.

“Ne znam ni o čemu se radi samo pretpostavljam da je riječ o reformi policije jer sam to pročitao iz medija”, kazao je Paravac.

Međutim, odmah nakon njegovog dolaska pregovori su prekinuti.

“Nedostatak ozbiljnosti nekih strana hoće li poslati svoje predstavnike na ove pregovore ili ne, govori da je to izuzetno zabrinjavajuće u svjetlu velikog značaja i ozbiljnosti pitanja o kojem govorimo. Oni koji su odlučili da su njihovi sitni interesi važniji od evropske budućnosti ove zemlje i pokušaja da se krene dalje na evropski put samo će sebi nanijeti štetu”, kazao je Ashdown.

Oni koji su bili na sastanku, a to su predstavnici HDZ-a, SDA, PDP-a, NHI-ja, SDP-a, SP-a RS-a, SBiH postigli su dogovor da se treba krenuti u fazu institucionalnih pregovora i to odmah od četvrtka kako bi pripremili nove prijedloge koji će se 5. septembra prezentirati skupini s Vlašića.

“Nećemo krenuti u te pregovore sve dok ne dobijemo službenu potvrdu od stranaka koje nisu nazočile danas na sastanku da pristaju da se krene u daljnji proces reformi”, kazao je Ashdown.

Od predsjednika SDS-a Dragana Čavića i SNSD-a Milorada Dodika se traži da upute pisma u kojem će izraziti jasnu opredijeljenost da se krene u daljnju fazu institucionalnih pregovora.

Potrebno je i pismo predsjednika PDP-a Mladen Ivanić iako je na sastanku bio prisutan njihov predstavnik.

“Predstavnici PDP-a su rekli da su spremni podržati fazu institucionalnih pregovora, ali nisu iskazali spremnost hoće li podržati plenarnu sjednicu stranaka, 5. septembra”, kazao je Ashdown.

Ukoliko ta pisma ne dođu, neće se moći napraviti daljnji koraci i napredak, kazao je Ashdown i dodao da će onda međunarodna zajednica morati poduzeti neke daljnje mjere.

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, koji je zajedno s visokim predstavnikom u BiH pozvao na današnji sastanak, izjavio je da današnje ponašanje predstavnika SDS-a govori o tome da je njihovo opredjeljenje da se nastavi s reformom jako upitno.