BiH
0

Sarajevo: "Projekat jačanje svijesti o okolišu"

FENA
Finansiranje aktivnosti u oblasti obrazovanja o okolišu i podizanja javne svijesti tema je radionice koju je danas u Sarajevu organizirao CARDS program Evropske komisije "Projekat jačanje svijesti o okolišu", uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema riječima voditeljice CARDS programa "Projekat jačanje svijesti o okolišu" prof. dr. Azre Jaganjac, ekspertice za tehnike zaštite životne sredine s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kroz istraživanja urađena prošle godine uočeno je da međunarodna pomoć BiH u ovoj oblasti nije koordinirana, bilo u obrazovanju, nevladinom sektoru ili medijima.

Zato su u radu radionice učestvovali i donatori, koji pomažu nesebično, ali sporadično, te se sada pokušava njihova pomoć fokusirati na državni nivo putem Ministarstva civilnih poslova, u čijoj je nadležnosti obrazovanje, i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u čijoj nadležnosti je briga o životnoj sredini.

Međutim, upozorava prof. dr. Jaganjac, kapaciteti tih ministarstava su tek u razvoju i ona ne mogu prihvatiti ulogu koordinatora.

Ona je zato predstavila projekt eko fondova, za RS i FBiH, koji su sada tek u fazi imenovanja direktora i registracije na sudovima.

Cilj je da se stvori stanica u koju će se slijevati donatorska pomoć, koje će biti sve manje, te stvoriti jezgro za materijalnu podlogu za zaštitu životne sredine, koja je visoko na listi uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, kazala je prof. dr. Azra Jaganjac.