BiH
36

Sarajevo: Prijem povodom Dana Republike Turske

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U zgradi turske ambasade u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu upriličen je svečani prijem povodom Dana Republike ove zemlje.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, poznate ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, strane diplomate, ali i član Predsjeništva BiH Bakir Izetbegović.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay je, u obraćanju prisutnima, prenio poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je čestitao Dan Republike svim turskim državljanima, koji žive u prijateljskoj zemlji u kojoj obavljaju svoju dužnost.

Zanimljivo je da je za svaku zemlju turski predsjednik Erdogan poslao posebnu poruku.

"Molim se Bogu da 91. godišnjica osnivanja Republike Turske doprinese boljitku naše zemlje, našeg naroda i svih prijateljskih i bratskih zemalja. Prenosim našu poruku mira i solidarnosti te najsrdačnije pozdrave našeg naroda svim predstavnicima prijateljskih i bratskih zemalja, u njihovom prisustvu svim prijateljskim i bratskim narodima koji s nama dijele radost 91. godišnjice od osnivanja Republike Turske te svim uposlenicima naše misije", poručio je Erdogan.

U pismu je naglasio da Republika Turska njeguje vanjsku politiku koja zagovara mir, solidarnost, pravdu i prosperitet u svijetu, koja poštuje unutrašnje poslove i teritorijalni integritet svake zemlje i koja zagovara ljudska prava i slobode iznad svega drugog.

"Ove vrijednosti koje smo brižljivo njegovali i čuvali 91 godinu i nadalje će biti neoborivi temeljni principi vanjske politike Turske baš kao što su i danas. Turska neće nikada oklijevati podržavati pravdu, pravednost i mir te će i nadalje u svakom pitanju hrabro braniti prava potlačenih i povrijeđenih", poručio je Erdogan u pismu koje je večeras pročitao Erginay.

Kako je kazao, sa svojom stabilno rastućom ekonomijom, demokracijom rastućih standarda, odlučnom strategijom Evropske unije (EU), članstvom u G-20, aktivnim stavovima na međunarodnim platformama, Turska se nikada neće ustezati od mobiliziranja svog iskustva za regionalni i globalni mir u korist humanosti.

"S ovim mislima još jednom čestitam Dan Republike svim našim državljanima, braći, sestrama i rođacima koji tamo žive. Ovog značajnog dana, u ime moje zemlje i mog naroda, želio bih izraziti zahvalnost prijateljskim i bratskim zemljama, njihovim narodima i predstavnicima koji dijele našu radost i naša osjećanja. Upućujem im najdublje pozdrave i najljepše želje", poručio je Erdogan.

Turski ambasador u BiH Erginay je tokom večerašnjeg obraćanja podsjetio na rudarsku nesreću u rudniku mrkog uglja u gradu Ermenik u južnoj turskoj provinciji Karaman, kazavši da još 18 turskih rudara nisu izašli iz jame.

"Naše misli su s njima, naše želje su da sve ekipe koje rade na njihovom pronalaženju i spašavanju budu uspješne u tome i da oni uspješno izađu", kazao je Erginay.

Večeras je u zgradi Ambasade Republike Turske u BiH otvorena i izložba fotografija Tolge Bermeka, turskog generalnog konzula u Mostaru pod nazivom "Četiri godišnja doba od Mostara do Anadolije", koja će biti otvorena do 14. novembra.