Zima je stigla
0

Sarajevo prekriveno snježnim pokrivačem

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon nekoliko izuzetno toplih dana u četvrtak navečer je Sarajevo prekrio snježni prekrivač, baš kako su i najavljivali meteorolozi u razgovoru za naš portal. U fotogaleriji možete pogledati kako je u četvrtak navečer izgledalo Vilsonovo šetalište.

Proteklih nekoliko dana u našoj zemlji vladale su neuobičajeno visoke temperature koje su bile posljedice jakih naleta juga. Jak vjetar sa juga odgodio je dolazak zime na radost svih onih kojima ovo godišnje doba nije omiljeno.

Ipak, baš kako su meteorolozi najavljivali, u poslijepodnevnim satima došlo je do naglog pada temperature. U ranim večernjim satima počela je padati susnježica, koja je kasnije prešla u snijeg. Sniježne padavine bile su jake pa je za kratko vrijeme Sarajevo dobilo bijelo ruho.

Saobraćaj se na većini putnih pravaca u BIH odvija po mokrim i mjestimično klizavim kolovozima. Na planinskim prijevojima Karaula, Nišići i Rostovo kolovozi su zasniježeni. Snijeg je počeo padati u svim dijelovima zemlje, osim u Hercegovini, zbog čega se vozačima sugeriše maksimalno oprezna vožnja prilagođenu uslovima na putu. Iz BIHAMK-a podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna.

U petak se očekuje dodatni pad temperatura, a tokom vikenda još nešto padavina slabijeg intenziteta.