Nedovoljno recikliranje otpada
1

Sarajevo prekriveno smećem

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Iako se, nakon obilnog snijega, koji je "zatrpao" naš glavni grad, situacija u vezi sa odvozom smeća uveliko normalizovala, građani pojedinih dijelova Sarajeva i dalje imaju pritužbi.

Naime, kako ističu, kontejneri su i dalje pretrpani, dok se smeće raznosi i po ulicama, parkovima, šetalištima...

Ahmed Đipa, glasnogovornik preduzeća Rad, navodi kako smeće odvoze prema propisima koje donose Općine, tako da se iz centra grada odvozi svaki dan, a u ostalim dijelovima grada dva do tri puta sedmično.

"Preduzeće Rad je postavilo onoliko kontejnera, koliko je dovoljno za određeno naselje, ili ulicu. Što se tiče pretrpanosti, tu može biti više uzroka. Može se desiti, naprimjer, da vlasnici određenih radnji odlažu svoj otpad u kontejnere, što ne bi smjeli pa se smeće znatno brže nakuplja. S druge strane, za vikend se smeće ne odvozi, pa se može desiti da ponedjeljkom kontejneri budu puni. U svakom slučaju građani mogu kontaktirati svoju mjesnu zajednicu koja će onda proslijediti dopis nama pa ćemo vidjeti šta je problem" ističe Đipa.

Osim toga, Đipa je kazao kako se iz godine u godinu situacija u vezi sa gradskom deponijom pogoršava. Zbog nedovoljnog recikliranja otpada nestaje mjesta za odlaganje istog, što će za nekoliko godina dovesti do toga da Sarajevo neće imati deponiju.