BiH
0

Sarajevo: Predstavljena izabrana djela Alije Izetbegovića

NINA
Izabrana djela prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića predstavljena su sinoć u Zlatnom salonu Avaz biznis centra u Sarajevu.

O životu i djelu Alije Izetbegovića, između ostalih, na predstavljanju je govorio član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. "Čast je, ali i odgovornost govoriti o Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH. Ova edicija izabranih djela, osim što predstavlja njegove poglede i razmišljanja o problemima i izazovima savremenog svijeta, govori i o njegovom javnom i političkom radu, ali i privatnom životu", kazao je Tihić.

Član Predsjedništva BiH je istaknuo da je Izetbegović obilježio jedno od najznačajnijih razdoblja u historiji Bosne i Hercegovine. Prema Tihićevim riječima, Izetbegović je kao državnik uživao potporu Istoka i Zapada.

"On je bio i ostao personifikacija borbe za ljudska prava i slobode, ali i opstanak jednog autohtonog evropskog muslimanskog naroda kojem je, naočigled svijeta, prijetilo istrebljenje", kazao je Tihić.

Izabrana djela Alije Izetbegovića jedno su od deset naslova edicije grafičke kuće OKO, među kojima je i knjiga "Između opstanka i dostojanstva" u kojoj su sakupljenja mišljenja drugih o Izetbegoviću.