BiH
0

Sarajevo: Predstavljen vodič za civilne žrtve rata

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Pravni okviri kojima se reguliraju prava civilnih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, bila je tema sastanka održanog danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP).

Sudionici skupa - predstavnici udruženja porodica nestalih, Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a razmatrali su mogućnosti ujednačavanja statusa civilnih žrtava u BiH u kojoj je njihovo pravo regulirano zakonima na nivou entiteta FBiH i RS-a i Distrikta Brčko.

Na neophodnost usvajanja zajedničkih kriterija za tretman civilnih žrtava rata na državnom nivou, odnosno donošenje jedinstvenog zakona ukazali su predsjednica upravnog i član savjetodavnog odbora Instituta za nestale BiH Jasmina Džumhur i Zvonimir Kubinek, te predsjednica Udruženja "Izvor" iz Prijedora Sejda Karabašić i potpredsjednik Udruženja logoraša RS-a Milan Miletić.

Njihovim ocjenama iznesenim na pres-konferenciji upriličenoj nakon završetka spomenutog sastanka pridružila se i predstavnica ICMP-a Klaudija Kuljuh, potcrtavajući spremnost ove institucije da podrži napore svih žrtava rata u ostvarivanju prava, zajamčenih zakonima koji su na snazi u BiH i međunarodnim aktima.

U sklopu skupa predstavljen je "Vodič za civilne žrtve rata - Kako ostvariti pravo na zaštitu kao civilna žrtva rata" koji su sačinili ICMP, Institut za nestale osobe BiH i Centar za slobodan pristup informacijama.

Sadržaj Vodiča bit će, kako je najavljeno, objavljen u dnevnoj štampi, a radi se o uputama o tome kako najkraćim putem ostvariti zakonom zajamčena prava civilnih žrtava koje su već prisutne na web-stranicama ICMP-a i nadležnih ministarstava.