BiH
0

Sarajevo: Predavanje o zlostavljanju na poslu - mobingu

FENA
U okviru međunarodne kampanje "Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola", koja se svake godine održava od 25. novembra do 10. decembra, u Sarajevu je u subotu u organizaciji Fondacije CURE održano predavanje o zlostavljanju na poslu, odnosno mobingu.

Predavač je bila dr. Daliborka Radivojević-Vučković, specijalizantica opće psihijatrije iz Banje Luke, koja je aktivistice Fondacije CURE upoznala o vrstama mobinga, načinima njegovog provođenja i zdravstvenim posljedicama koje mobing može prouzrokovati.

Žrtve mobinga, kako je rekla, obično su zreli ljudi, a njihovi zlostavljači osobe s poremećajem ličnosti koje trebaju stručnu pomoć.

"Znamo da je mobing kad te maltretiraju na poslu, ali obično ne znamo prepoznati taj isti mobing kad se događa nama ili nekome u našoj najbližoj okolini. Ako ga i prepoznamo, ne znamo kako bismo reagirali, zaštitili se, ne vjerujemo da nam se to događa, obično godinama, dok se ne razbolimo ili završimo na psihijatriji, a i onda se ustručavamo ikome obratiti za pomoć, zbog straha da ćemo izgubiti posao", kazala je dr. Radivojević-Vučković.

O mobingu u BiH, kako je rekla, tek treba početi otvorenije pričati.

"Razmatranje o toj temi u Hrvatskoj počelo je tek 2003. dok se u Evropi o tome razgovara već 20-ak godina",kazala je dr. Radivojević - Vučković.

Prema statistikama, u Švedskoj 10 do 20 posto samoubistava uzrokuju problemi na poslu, a čak 25 do 30 posto žrtava mobinga oboli od posttraumatskog stresnog poremećaja, PTSP-a.

Glavobolje, nesanica, vrtoglavice, gastrointestinalne smetnje, osjećaj pritiska u grudima, nedostatak zraka, ubrzano lupanje srca, srčane tegobe, kožne promjene, agresivnost ili potpuna pasivnost, alkoholizam, kako je istaknuto tokom predavanja, samo su neki od simptoma žrtava mobinga.

Fondacija CURE tokom kampanje «16 dana aktivizma» podržala je i aktivnosti nekih drugih organizacija, te učestvovala u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a ,1. decembara.