"Le club de Strasbourg"
0

Sarajevo pred prijemom u članstvo asocijacije evropskih gradova

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas Nawel Rafik-Elmrini, dogradonačelnicu Strasbourga, i razgovarao o prijemu Grada Sarajeva u Asocijaciju evropskih gradova "Le club de Strasbourg".

"Sarajevo i Strasbourg imaju mnogo dodirnih tačaka i zajedničkih vrijednosti poput multikulturalnosti, suživota i međureligijskog dijaloga, a oba grada su okusila gorčinu rata. Stoga smatramo da je Sarajevu mjesto u Asocijaciji 'Le club de Strasbourg', koja njeguje ove vrijednosti te u kojoj gradovi - članovi razmjenjuju korisna iskustva iz oblasti lokalne samouprave“, istaknula je dogradonačelnica Strasbourga Rafik-Elmrini.

Gradonačelnik Behmen izrazio je uime Grada Sarajeva zahvalnost i spremnost za prijem u članstvo "Le club de Strasbourg" što bi, po Behmenovim riječima, za našu zemlju i njen glavni grad predstavljalo značajno ohrabrenje i korak bliže evropskim integracijama.

"Grad Sarajevo spreman je da prihvati iskustva članica kluba u poljima urbanog planiranja, ekologije i gradskog prijevoza, te ostalih aktuelnih pitanja iz oblasti lokalne samouprave. Posebno su nam interesantne mogućnosti apliciranja s konkretnim projektima u EU fondovima", dodao je gradonačelnik.

Asocijacija "Le club de Strasbourg" formirana je na incijativu gradonačelnika Strasbourga u maju 2003.

Članstvo u Asocijaciji ima 38 gradova, a otvorena je i za gradove zemalja koje tek treba da se priključe Evropskoj uniji. Provodi cijeli niz aktivnosti, poput obuke iz oblasti finansijskih instrumenata EU i mogućnosti apliciranja kod EU fondova, održivog razvoja gradova, te razmjene tehničkih iskustava u poljima urbanog planiranja, reciklaže otpada i gradskog prijevoza, saopćila je Gradska pres-služba.