BiH
5

Sarajevo: Poznati najbolji bh. informatičari u kategoriji srednjoškolaca

Anadolija
Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je u organizaciji Udruženja ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″ održano 17. Državno takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola.

Prvo mjesto je osvojio Rijad Muminović učenik trećeg razreda Druge gimnazije iz Sarajeva, drugo Armin Ašimović, učenik drugog razreda Međunarodne škole iz Sarajeva i treće mjesto Amer Zavlan iz Tursko-bosanskog Sarajevo Koledža.

Učenici su nakon školskih, opštinskih kantonalnih i regionalinih takmičenja stekli pravo učešća na državnom takmičenju. Na takmičenju je učestvovalo 55 takmičara, koji su došli iz svih krajeva BiH, zajedno sa 30 nastavnika.

Najbolji takmičari su ostvarenim uspjehom stekli pravo učešća na Internacionalnoj olimpijadi iz informatike, kao i Balkanskoj olimpijadi iz informatike.

Predsjednik Udruženja “Informatičke olimpijade u BiH” Haris Gavranović ja izjavio da je ovo takmičenje još jednom pokazalo da se talenat i znanje za kompjuterske nauke njeguje i razvija diljem BiH.

“Takmičenje je, također, bilo prilika i za druženje i razmjenu iskustava, kako za učenike, tako i za njihove nastavnike. Udruženje ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″ planira nastaviti sa aktivnostima organizovanja zimskih i ljetnih kampova za mlade talente iz informatike. Ovo je idealna prilika i za kompanije koje se bave informatikom i srodnim djelatnostima da se jave i da pomognu razvoj najboljih mladih talenata, ali i ulože u svoju budućnost i budućnost svih nas", rekao je Gavranović.

Kao nagradu za postignute rezultate na održanom takmičenju, od strane menadžmenta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dodijeljene su stipendije za školovanje na ovom Univerzitetu za najbolje plasirane takmičare, odnosno maturante.