BiH
0

Sarajevo: Postavljanje videonadzora na Baščaršiji

FENA
Gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta "Videonadzor Baščaršije". Osnovni je cilj očuvati najvredniju kulturno-historijsku baštinu Sarajeva.

Ugovorom je predviđeno da Grad Sarajevo kao sufinansijer iz budžeta za 2007. izdvoji 50.000 KM za realizaciju ovog projekta. Ukupna vrijednost projekta je 366.851 KM. Udruženi iznosi za realizaciju prve faze iznosit će 105.294, a druge 261.556 KM.

Mustafa Resić je precizirao da će predstojećom prvom fazom projekta videonadzora biti obuhvaćena oblast od Careve džamije, cijeli baščaršijski trg oko Sebilja te do tramvajske stanice.

Radovi bi trebalo početi iduće sedmice, a njihov se završetak očekuje do kraja godine. Centar za nadzor postavljenih kamera bit će u nadležnosti policijskih uprava Centar i Stari Grad.

Cjelokupan projekt u konačnici predviđa da će pod videonadzorom biti osigurani Vijećnica, Begova džamija, Sebilj, Saborna crkva, Katedrala, Tržnica, Medresa, Aeroplan, Baščaršijski trg, Latinska ćuprija te dijelovi ulice Abadžiluk, Mula Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki i druge baščaršijske zone.

Osnovni je cilj očuvati najvredniju kulturno-historijsku baštinu Sarajeva.

Gradonačelnica Borovac upozorila je na česte kriminalne radnje nakon što se realizira određeni projekt na području Baščaršije te su tako do sada registrirane krađe bakarnih oluka postavljenih tokom obnove trgovki i šahtova.

Stoga će ovim projektom biti zaštićena privatna i državna imovina te novac uložen u njihovu obnovu.

Za izvođača radova izabrana je firma "Mibo komunikacije" d.o.o. Sarajevo.

Istaknuto je da se uporedno vrši održavanje objekata, odnosno sanacija krovova i fasada u ulicama Sarači i Gazi Husrev-begova i iluminacija navedenih ulica. Svi ti projekti samo su mali segment na putu upisa Baščaršije na Listu zaštićne svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.