Investiranje u obrazovanje
0

Sarajevo postaje regionalni studentski centar

Piše: F. Borić
Sarajevo: Budućnost u obrazovanju
Sarajevo: Budućnost u obrazovanju
Jučer je, u okviru najave Drugog Sarajevo Business foruma, potpisan i Memorandum o razumijevanju četiri univerziteta, Ministarstva obrazovanja i nauke i SBF-a, koji će biti posvećen temi zapošljavanja mladih.

Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business forum 2011. bit će održana od 6. do 8. aprila ove godine, a na njoj će sudjelovati brojni investitori iz zemalja Evrope i svijeta. Bolju ideju od stavljanja fokusa na mlade i njihovo zapošljavanja, Drugi Sarajevo Business forum nije mogao iznjedriti.

Memorandum o razumijevanju potpisali su Američki univerzitet u BiH, Međunarodni Univerzitet Burch, Međunarodni univerzitet Sarajevo i Sarajevo School of Science and Technology.

Ova ideja nastala je prošle godine, i njeni kreatori su zamislili da se glavni grad BiH pozicionira kao univerzitetski centar, koji bi u četverogodišnjem periodu privukao oko 20.000 studenata u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sudionicima događaja nije moglo promaći da potpisivanju Memoranduma nisu prisustvovali čelni ljudi Univerziteta u Sarajevu, najvećeg univerziteta u Bosni i Hercegovini. Tim prije što su predstavnici UNSA sudjelovali prošle godine na preliminarnim razgovorima zajedno sa ostala četiri fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku.

To je bio razlog da tražimo odgovore u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. U službi za odnose sa javnosti nam je kazano kako, nažalost, nisu bili u mogućnosti prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma zbog održavanja Promocije doktora nauka Univerziteta u Sarajevu.

"Poziv za potpisivanje Memoranduma je na adresu Rektorata Univerziteta u Sarajevu pristigao nakon što je termin Promocije doktora nauka već bio utvrđen, te ga više nije bilo moguće promijeniti. Obavještavamo Vas da Univerzitet u Sarajevu, u narednom periodu, svakako ima namjeru potpisati ovaj memorandum, jer je upravo Univerzitet u Sarajevu prvi pokrenuo ovu inicijativu", kazali su za Sarajevo-x.com u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Zvaničnoj najavi "Sarajevo Business Foruma 2011" prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH, BBI VIP Business Cluba, predstavnici privrede, entitetskih i kantonalnih vlasti, diplomati iz stranih zemalja akreditiranih u BiH, predstavnici OHR-a i ostali gosti iz zemlje i svijeta.