BiH
285

Sarajevo: Položen vijenac na spomen-kapelu Gavrila Principa i ostalih učesnika Sarajevskog atentata

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rukovodstvo i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Sarajevo položili su danas vijenac na spomen-kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo", odavši počast Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata na godišnjicu tog sudbonosnog događaja.

Slobodan Šoja iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta kazao je kako ovim obilježavanjem slave mlade ljude koji su voljeli svoju zemlji i sve ljude bez obzira na religiju.

"Oni su dali život za slobodu i pravdu, a nisu napunili ni 30 godina. Stalno se pokušava kazati da mi slavimo ubice, ali ja i svi mi normalni i zdravi ljudi ćemo uvijek ponavljati da slavimo mlade momke koji su voljeli svoju zemlju i mislim da zaslužuju više poštovanja i pažnje", kazao je Šoja.

Istakao je da onog dana kada BiH jednoglasno bude kazala da se radi o momcima koji su primjer za današnju omladinu, ne zbog onog što su uradili već zbog onoga što su bili, da će BiH biti zdravija zemlja koja neće imati nikakvih problema te će živjeti zdravo i prosperitetno.

"Ali do toga ćemo morati sačekati ko zna koliko godina i decenija. Ovo govorim s malo tuge i gorčine jer ovo mjesto nije počišćeno, a oštećen je i krov. Ovi momci su bili odabrani, među hiljadama ih nije bilo", kazao je Šoja.

Polaganju vijenca su osim organizatora SPKD Prosvjeta prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije u BiH, Srpske pravoslavne crkve - Crkvene općine Sarajevo, Humanitarnog udruženja Dobrotvor te Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla Sarajevo".

Podsjetimo, na današnji dan 1914. godine član tajne organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. U samom atentatu učestvovalo je sedam osoba raspoređenih po maršuti od polja gdje su se održavale vježbe do Gradske vijećnice. Ovo je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip i ostali atentatori su uhvaćeni i suđeno im je u Solunskom procesu 1917. godine.