BiH
0

Sarajevo podržava kandidaturu Liegea za EXPO 2017.

FENA
Grad Sarajevo će podržati kandidaturu belgijskog grada Liegea za domaćina Međunarodne izložbe EXPO 2017.

Ovo je istaknuo gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen koji je zajedno s Miloradom Kojovićem, sekretarom Gradske uprave primio Jean-Marca Delizeea, bivšeg državnog sekretara i sadašnjeg člana Federalnog parlamenta Kraljevine Belgije.

"U posjeti sam Sarajevu u svojstvu ambasadora Grada Liegea koji se kandidovao za EXPO 2017. godine. Njegov protukandidat je Grad Astani iz Kazahstana. Konačnu odluku donijet će Biro za međunarodne izložbe na Generalnoj skupštini 22. novembra", istaknuo je Delizee, te dodao da je, ustvari, riječ o državnom projektu u čiju su se organizaciju, lobiranje i implementaciju uključili stanovnici, razne institucije, društveno-političke strukture i diplomatsko-konzularna predstavništva Belgije.

Predstavljaući belgijsku kandidaturu za EXPO 2017. godine, Delizee je istaknuo da se, što se tiče prednosti, Belgija nalazi u srcu Evrope, odlično je povezana za zemljama zapadne Evrope, sjedište je raznih međunarodnih organizacija i institucija, poput EU i NATO-a, a svakako treba spomenuti i iskustva u organizaciji značajnih kulturnih i sportskih događaja.

Tema belgijske kandidature za EXPO 2017. je "Povezati svijet, zbližiti ljude, bolji život zajedno", što predstavlja idealnu priliku da se na globalnom nivou kombiniraju postignuća i utjecaj informacijske i komunikacijske tehnologije u oblasti: zdravlja, prometa, kulture, obrazovanja i okoliša, a sve radi poboljšanja životnog standarda.