Sumpor-dioksid i čađ u zraku
0

Sarajevo početkom februara najzagađenije u regiji

Sarajevo-x.com
Sarajevo
Sarajevo
Iako pogled kroz prozor ostavlja utisak da je zrak u Sarajevu svjež i čist, to nažalost nije tako. Svoju ocjenu na osnovu prikupljenih podataka je za RSG 1 dao stručnjak za kvalitetu zraka Martin Tais iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim riječima, kvalitet zraka u Sarajevu je loš. Drugog, trećeg i četvrtog februara su registrovane velike koncentracije sumpor-dioksida, a kretale su se i do 800 mikrograma po kubnom metru, što je vrlo visoka koncentracija.

"U poređenju sa ostalim gradovima u BiH, Hrvatskoj pa i Srbiji, Sarajevo je u jednom periodu bilo daleko iznad svih po koncentraciji sumpor-dioksida i čađi. Zrak možda izgleda čist, ali to nije tako. Sunce povremeno razbije koncentraciju čađi pa zrak bude dosta čistiji, ali sve se vrati na isto tokom noći. No, nivo koncentracije sumpor-dioksida u Sarajevu zbog vjetra još nije dostigao svoj najveći nivo, ali situacija ni sada nije dobra", izjavio je Tais.

Aktuelni problemi na zaštiti kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo tema su radno-konsultativnog sastanka koji će danas biti održan u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Cilj sastanka je razmjena iskustava, razmatranje uzroka zagađivanja zraka te usaglašavanje mjera koje nadležni organi i institucije trebaju provoditi u sprječavanju i smanjenju emisija štetnih materija u zrak.

Sastanku će prisustvovati ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić sa saradnicima, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, predstavnici Koordinacionog odbora KEAP-a te ostalih nadležnih institucija i organa uprave s područja KS-a, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.